Home

Achtergrond 428 x bekeken

Twee nieuwe toelatingen in vollegrondsgroenteteelt

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden heeft in haar vergadering van 12 december weer twee toelatingen goedgekeurd voor de vollegrondsgroententeelt.

Folio Gold (op basis van Chloorthalonil en metalaxyl-M) is een nieuw middel dat is toegelaten als schimmelbestrijdingsmiddel in de vollegrondteelt van spruitkool, sluitkool, bloemkool, broccoli en prei. Jaco Van Bruchem, gewasbeschermingscoördinator voor de vollegrondsgroenteteelt: "Dit is een zeer welkome aanvulling voor veel telers."

De andere middelen die het Ctgb heeft toegelaten zijn Caragol en Brabant Slakkendood (op basis van metaldehyde). Deze middelen zijn toegestaan ter bestrijding van schadelijke landslakken met maximaal twee toepassingen per teelt in spruitkool van 1 januari 2008 tot en met 29 februari 2008 en van 1 sept 2008 tot en met 31 december 2008.

Caragol en Brabant Slakkendood zijn knelpuntoplossend en zijn dus zogenoemde 'dringend vereiste middelen'. "Dat komt overeen met de vrijstellingsregeling van voorgaande jaren." Van Bruchem verwacht in januari nog eens vier vrijstellingen te krijgen voor knelpunten in de vollegrondsgroenteteelt. Volgens hem zijn er door de herprioritering van middelen onlangs wel weer nieuwe knelpunten ontstaan in de groenteteelt in de vollegrond van volgend jaar. Deze nieuwe knelpunten zijn Decis in Chinese kool en Nissorum in bonen.

Overigens had het Ctgb in haar novembervergadering de dringend vereiste middelen: Mundial in Chinese kool, dat belangrijk is in de bestrijding tegen de koolvlieg, en Admire O-Teq tegen wittevlieg in spruiten, savooiekool en boerenkool al toegelaten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.