Home

Achtergrond 1 reactie

Tuinders verlichten kerstboom met efficiënte stroom

De gemeente Westland tuigt een zestien meter hoge kerstboom op met daarin 5000 lampjes, die gevoed worden door een milieuvriendelijke wkk-installatie.

Dat liet de gemeente vandaag weten. Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) ontsteekt maandag in 's-Gravenzande de 'efficiënte' boom. Met een wkk-installatie worden gelijktijdig warmte en elektriciteit geproduceerd. Tuinders gebruiken de vrijgekomen warmte en CO2 voor de groei van hun producten. Met de elektriciteit kunnen ze in totaal 700.000 huishoudens van stroom voorzien.

De warmte-krachtkoppeling op het tuinbouwbedrijf in 's-Gravenzande levert per uur 3 megawatt; de 5000 lampjes verbruiken in diezelfde periode 300 watt. Het is volgens de gemeente de eerste boom in Nederland die met wkk-stroom wordt verlicht.

De tuinders kunnen hun overtollige elektriciteit over twee jaar echter niet meer aan het energienet leveren, omdat alle capaciteit is geclaimd voor nieuwe kolen- en gascentrales. Ze vrezen daardoor voor de ontwikkeling van glastuinbouwgebieden. Tijdens het werkbezoek van de minister vragen de tuinders aandacht voor deze problematiek.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    jolanda

    dus er ligt stroom voor het oprapen en toch worden er nieuwe centrales gebouwd................................het zal wel aan mij liggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.