Home

Achtergrond

Tuinder betaalt schade huurauto inbrekers

Een bloementeler betrapte inbrekers in zijn kas. Hij maakte hun vluchtauto onklaar, maar de dieven wisten spoorloos te ontkomen. De verhuurder van de vluchtauto deed aangifte van de schade. En die moet nu de tuinder betalen, vond het Openbaar Ministerie.

De orchideeënkweker trof twee inbrekers aan in zijn kas in De Lier (Z.-H.). Om hen te beletten er gauw vandoor te gaan, snelde hij naar hun vluchtauto, een bestelbus, die al beladen was met aluminium kasroeden. Hij zette het busje tussen andere auto's nam de sleutels eruit en vernielde de ramen.

Maar dat hield de inbrekers niet tegen. Ze verdwenen te voet. Toen de politie kwam inspecteren, nam deze niet de dieven mee, maar de kweker. Op het politiebureau hield ze hem kortstondig in de cel.

Vernieling van de autoruiten was niet meer nodig geweest om het vluchten met de bus te beletten, vond het Openbaar Ministerie. Daarom achte het OM de kastuinder schuldig aan vernieling. Het legde de tuinder een boete op die gelijk is aan de schade aan de auto, €1218.

De tuinder kan zich wel voorstellen dat de verhuurder van het busje bij hem kwam voor de schade. Maar hij vond zich door politie en Openbaar Ministerie behandeld als een crimineel.

Toch betaalde hij de boete, wetende dat de verzekering hem die zou vergoeden, want het betreft hier 'bereddingskosten' om diefstal te voorkomen. Had de tuinder niet betaald, dan was het uitgedraaid op een zaak voor de politierechter.

Lees ook Zoekresultaten op Agrocount.nl met trefwoord ‘politie’

Meer informatie Openbaar Ministerie, 11 december 2007: Bloemenkweker moet schade vergoeden

Meer informatie Algemeen Dagblad: Bestolen tuinder beboet

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.