Home

Achtergrond 3 reacties

Toeslag ecomelk stijgt 1,8 cent per kilo

De toeslag op biologische en biologisch dynamische melk stijgt volgend jaar met 1,8 cent per kilo.

Daarmee komt de toeslag van Ecomel, een dochteronderneming van Campina op 8,2 cent per kilo ten opzichte van gangbare melk. De toeslag op biologisch dynamisch geproduceerde melk komt op 10,7 cent per kilo. Dat meldt De Natuurweide, de vereniging van biologische melkveehouders.

De verhoging van de toeslagen is een gevolg van de stijging van de krachtvoerkosten en de verplichting om de koeien 100 procent biologisch geproduceerd voer te geven. "De toeslag voor biologische melk is hard nodig voor de biologische melkveehouders. Zij hebben die toeslag nodig om hun extra kosten terug te kunnen verdienen", vindt voorzitter Kees van Zelderen van de Natuurweide.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  de krachtvoerkosten van de gangbare melkveehouder zijn ook behoorlijk gestegen,die moeten ook maar een toeslag krijgen

 • no-profile-image

  Grensboerke

  Het is nog altijd van de zotte dat de toeslag niet gewoon uit de markt komt.
  Nu moet de gangbare veehouder meebetalen aan de biologische melk als de "meerwaarde" niet uit de markt gehaald kan worden.,
  Draai de zaak om. Betaal de bio-boeren dezelfde voorschotprijs en keer ze per kwartaal de extra winst uit bio uit. Hierbij wordt wel een professionele boekhouder gebruikt om alle interne boekingen te controleren.
  Zijn het niet de investeringen in het buitenland die ten koste gaan van de melkprijs dan is het wel een verhoging van de basisprijs voor de bio-boeren!!!

 • no-profile-image

  R. Steen

  Grensboerke, dat je geen voorstander van bio bent is geen reden om hier onzin te spuien. De bio toeslag is gebaseerd op extra kosten die biologische boeren maken om biologisch te produceren, dit is dezelfde systematiek als die bij merkmelk wordt toegepast. Met het verschil dat wanneer het slecht gaat met bio de toeslag onafhankelijk van de extra kosten verlaagd kan worden, dit is erg coöperatief onwaardig. Overigens heeft er nog nooit geld bij gemoeten van uit de coöperatie. Ik als bio boer ben ook voorstander om het los te gooien, want dan zou onze melkprijs stijgen en we zouden dan geen last hebben van de grillen van de wereldbulkmarkt. Vraag is alleen of dit mogelijk is binnen een coöperatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.