Home

Achtergrond 472 x bekeken

Toekomst korfbal: onvoorspelbaar en sexy

Strakke sexy shirtjes, tweepunters en verdedigd schieten. Dat is de toekomst van het korfbal als het aan bondscoach Jan Sjouke van den Bos ligt.

Om van het suffe imago af te komen, moet de sport aantrekkelijker, sneller maar vooral onvoorspelbaarder worden. Daarom experimenteert de korfbalbond constant met nieuwe regels: voor het plezier van eigen spelers, maar ook om meer publiek te trekken. De Korfbal Challenge, het internationale toernooi in Rotterdam tijdens de kerstperiode, is daar de ideale gelegenheid voor.

Inmiddels is een aantal experimenten, zoals de kunststof mand, de schotklok en de vrijebalcirkel ook daadwerkelijk ingevoerd in de competitie.

Dit jaar is de tweepunter het novum. Geschoten buiten een straal van acht meter van de korf telt een doelpunt voor twee in plaats van één. Het moet leiden tot meer één-tegen-één acties en een grilliger scoreverloop; gaten zijn sneller gedicht. Voor een evaluatie is het nog te vroeg, vertelde Van den Bos gisteren in het Topsportcentrum Rotterdam.

Gevraagd naar nieuwe ideeën voor volgend jaar kon de bondscoach zijn enthousiasme nauwelijks verbergen. Van den Bos heeft nog een hele plank vol met "experimentjes'' om de van oudsher opvoedkundig verantwoorde sport wat volwassener te maken.

Beschermd balbezit bijvoorbeeld. "Daar moeten we ook maar eens vanaf'', aldus Van den Bos. "Het mag allemaal wel wat fysieker. Als de bal bijvoorbeeld op één hand ligt, zou je hem van mij eraf mogen tikken. En in plaats van niet lopen met de bal, een pas invoeren. Dan wordt het allemaal wat meer onvoorspelbaar.''

Maar ook het oer-Hollandse korfbal moet met de tijd mee, beaamde Rodenburg. Dus mag het ook allemaal best wel wat sexier, vindt Van den Bos. "Vreselijk vond ik het dat Raymann tijdens het sportgala korfbal belachelijk maakte en zei dat het niet sexy is. Maar hij heeft wel gelijk. Die shirts moeten allemaal wat strakker, getailleerd, ook voor de mannen. Ik weet dat die vormloze voetbalshirts goedkoper zijn, maar het is echt geen gezicht.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.