Home

Achtergrond

Tocht bollentelers langs bank, fiscus, deurwaarder en Fiod

Bollenteler Wim Visser overhandigt in Den Helder een pro­testbrief aan een medewerker van deurwaarderskantoor Sweens.

Visser trok donderdag met collega’s langs de Rabobank WFO, een taxa­teur, deurwaarder Sweens, belas­tingdienst en Fiod in Alkmaar. Hij beschuldigt de eerste drie van mede­werking aan faillissementsfraude, de laaste twee van gebrek aan speur­zin. De collega’s steunen Visser in zijn grieven tegen de betrokken taxateur, Rabo en verzekeraar Interpolis. Zij beschuldigen hen ervan telers syste­matisch te benadelen. Interpolis, Rabo en de taxateur weerspreken dit. Foto Wick Natzijl

Aan de ontbijttafel bij biologische melkveehouder Max van Tilburg is de officiële aftrap verricht van het project Hotspot Klimaat en Landbouw Noord-Nederland. Dit ontbijt werd donderdagochtend aangeboden aan land­bouwgedeputeerde Douwe Hollenga van de provincie Groningen. Tevens is hij voorzitter van de stuurgroep van het project. Projectpartners en boeren zijn aangeschoven om te discussiëren over de ontwikkelingskansen voor de agrarische sector in Noord Nederland in relatie tot de klimaatverandering. Foto Koos van der Spek

Akkerbouwer Roger van Hoven haalt kali op bij de vestiging van Agerland in Margraten. Het is erg druk, zegt bedrijfsleider Jurgen Con­jarts. "De grond is bevroren. Dat is ideaal om de kali te strooien op de per­celen waar de aardappelen komen. Als het perceel dichtbij is komen ze langs met de kunstmeststrooier. Doordat we de kali wegen, kunnen boeren controleren of de strooier goed is afgesteld. Kali is fors duurder geworden. Daar klagen de boeren over. De boeren die in de voorverkoop kochten zijn beter af." Foto Twan Wiermans

Medewerkers van spruitkoolteler Henk Doff uit het Groningse ’t Zandt zijn bezig met de machinale oogst van spruiten. Doff heeft in totaal ongeveer 95 hectare van dit product. "De eerste spruiten hebben we in de eerste week van september geoogst", vertelt Doff. "We hopen daarmee tot half februari door te gaan. Overigens hebben we hier in het noorden geen last van vorst. Het is hier steeds bewolkt geweest." Over de kwaliteit en de productie is de Groningse spruitenteler dik tevreden. Doff zegt beduidend meer dan de gemiddelde productie van 25 ton per hectare te oogsten. "De gemiddelde prijs ligt met 60 cent per kilo zo’n stuiver hoger dan vorig jaar", aldus Doff. Foto Jan Bouwman

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.