Home

Achtergrond

Thermen deels dicht na dode door veteranenziekte

Een 79-jarige Rotterdammer van een sauna in Ridderkerk is vorige week woensdag overleden aan de veteranenziekte.

Deze patiënt werd samen met twee andere bezoekers van Thermen Ridderkerk eind november ziek. Zij zijn aan de beterende hand, aldus een gemeentewoordvoerder vandaag. Een klein onderdeel van het complex is dicht.

Volledige sluiting hoeft volgens deskundigen van de GGD, de provincie en het ministerie van VROM niet. De ondernemer heeft volgens deze deskundigen voldoende maatregelen genomen om verdere verspreiding van legionella te voorkomen. Zij wachten nog op de permanente aanpassingen en de resultaten van de laatste monsteronderzoeken.

Uit eerder onderzoek bleek dat in een voetenbad de legionellabacterie zat. Daarom is dit bad en een bubbelbad dicht. Overigens kan volgens de gemeente niet met zekerheid worden vastgesteld dat de sauna de daadwerkelijke bron van de besmetting is geweest.

"De oudere man is op donderdag 15 november bij ons geweest. Hij was een vaste gast'', zei exploitant Gerard van der Haagen. Op 29 november hoorde Thermen van de GGD dat de Rotterdammer ziek was geworden. Gelijk ondernam het complex actie en liet extra monsters van onder meer het voetenbad nemen. Dit omdat al eerder die maand onderzoek was uitgevoerd, omdat een gast ziek was geworden. Toen troffen de deskundigen geen legionella aan.

De GGD adviseert mensen die de afgelopen drie weken Thermen Ridderkerk hebben bezocht, alert te zijn op mogelijke verschijnselen van een legionellalongontsteking. De tijd tussen de besmetting en de eerste klachten is maximaal drie weken.

De veteranenziekte begint met snel opkomende hoofdpijn, spierpijn en een ziektegevoel, gevolgd door longontsteking met hoge koorts. De patiënt hoest en is soms kortademig. Legionella is bij tijdige behandeling met antibiotica goed te genezen.

De sauna trekt gemiddeld ruim honderdvijftig bezoekers per dag. De vaste bezoekers hebben een brief ontvangen. Thermen informeert ze, mede op aansporing van de gemeente, ook over de uitslagen van het vervolgonderzoek. Van der Haagen verwacht dat de gesloten baden op korte termijn weer open kunnen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.