Home

Achtergrond 1 reactie

Terechte eisen vleesimport

De Europese Unie legt de import van Braziliaans rundvlees aan banden.

Het mag alleen nog worden geïmporteerd van bedrijven die voldoen aan de Europese regels. Bovendien moeten de dieren waarvan het vlees bestemd is voor export naar de EU, 90 dagen in goedgekeurd gebied staan.

Daarmee stelt Brussel eindelijk paal en perk aan de handel met het Zuid-Amerikaanse land. Talloze malen hebben de Europese vee- en vleessector gewezen op de omstandigheden in Brazilië. Ook inspectieteams van de EU zelf toonden aan dat onder meer het I&R-systeem rammelt en de controle op mond-en-klauwzeer zo lek is als een mandje.

Toch weigerde de Europese Commissie lange tijd in te grijpen. Daarbij zullen ongetwijfeld de WTO-besprekingen een rol spelen: Brazilië bij voorbaat tegen je in het harnas jagen is niet de slimste tactiek als het om een van de grote spelers van die onderhandelingen gaat.

Brussel kon niets anders dan de Brazilianen dezelfde rechten en plichten opleggen als de Europese producenten. Europa wil dat alle producenten in de EU op basis van gelijke voorwaarden leveren. En Brussel stelt daarbij, mede onder invloed van maatschappelijke en politieke druk, hoge eisen aan Europese boeren. Dat alles moet vanzelfsprekend ook gelden voor externe leveranciers. Goed dat Brussel dat nu ook beseft, alleen jammer dat het zo lang moest duren.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    nooitgedacht

    waarom is dit bij import van pluimveevlees vanuit die landen nooit gelukt?
    Daar worden de regels voor dierwelzijn en medicijn gebruik t.o.v. de EU regels overschreden.
    Ook dierziekten als AI en NCD heersen daar maar de grenzen zijn daarvoor nog nooit dicht geweest.

Of registreer je om te kunnen reageren.