Home

Achtergrond 266 x bekeken

Supermarkten stuwen detailhandelsomzet

De omzet van de Nederlandse detailhandelssector is in oktober van dit jaar fors gegroeid ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.

Vooral supermarkten droegen bij aan de stijging. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag bekendgemaakt.

De detailhandelsomzet steeg in oktober met 6,2 procent, vooral door de afzet van meer producten. Het volume van de omzet was 5 procent hoger en de prijsstijging bedroeg 1,2 procent. De omzetontwikkeling is volgens het CBS positief beïnvloed door de gunstige samenstelling van het aantal koopdagen. Gecorrigeerd voor dit effect steeg de omzet met ongeveer 4 procent.

De omzet van de supermarkten was in oktober ruim 9 procent hoger dan een jaar eerder, vooral dankzij een volumegroei van 7 procent. Consumenten waren ongeveer 2 procent duurder uit met hun boodschappen. Vooral brood, zuivel en verse groenten waren duurder. De prijsstijging in de foodsector was in oktober aanzienlijk groter dan in september, aldus het CBS.

De omzet in de non-foodsector steeg in oktober met 5 procent. Drogisterijen realiseerden de sterkste groei, bijna 8 procent, terwijl er een jaar eerder nog sprake was van een omzetverlies.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.