Home

Achtergrond 207 x bekeken

Super de Boer verscherpt residu-eisen groente

Supermarktketen Super de Boer gaat de eisen voor residunormen van groente en fruit verscherpen.

De grootgrutter is met leveranciers in gesprek over een norm van 50 procent van de wettelijk toegestane residu-normen. In de besprekingen van leveranciers van groente en fruit en Super de Boer over toekomstige leveringen, staat onder meer verscherping van de residu-normen op de agenda.

Super de Boer streeft naar harde afspraken met leveranciers over de residu-gehaltes in de verse groente en fruit. "Het gaat echt om harde afspraken met voorwaarden en sancties, zoals boetes", benadrukt een woordvoerder van de supermarktketen. De ingangsdatum is niet bekend. "Je moet leveranciers ook wel de tijd geven om dit voor te bereiden. Het moet ook wel kunnen."

Moederorganisatie Laurus had het plan al langer op de plank, maar door interne reorganisaties kon het niet eerder uitgevoerd worden. "We willen het nu weer oppakken en er actiever mee aan de gang gaan."

The Greenery is een zeer belangrijke leverancier van de supermarktketen. Beide werken al samen in het project Coalitie Duurzame Groente en Fruit. "We werken daarin met 60 telers naar een duurzamer teelt. Dat project is opgeschaald naar tachtig telers."

Voor producten als prei, hardfruit, aardbei, ijsbergsla en spruiten wordt nu gekeken naar de mogelijkheden de residuwaardes te verlagen. Zo hoopt The Greenery ook beter te kunnen aansluiten bij strengere inkoopeisen van afnemers.

Super de Boer heeft van milieuorganisaties een slechte beoordeling gekregen voor residuen in groente en fruit. Met 9,4 procent van de groente en fruit boven de wettelijk norm, scoort de keten onder gemiddeld. Volgens de woordvoerder heeft de score de normverscherping niet als zodanig uitgelokt.

Of registreer je om te kunnen reageren.