Home

Achtergrond 190 x bekeken

Stuntman Evel Knievel overleden

De Amerikaanse stuntman Evel Knievel is gisteren overleden.

Dit blijkt uit een boodschap op zijn website. Knievel, die vooral bekend werd door spectaculaire sprongen op een motor, is 69 jaar geworden.

'Evel' verwierf zijn faam vooral in de jaren zestig. Eén van zijn meest beroemde acties was een poging om over de bijna vierhonderd meter brede Snake River Canyon in Idaho heen te springen. De mislukte sprong is het op drie na best bekeken sportevenement op de televisie aller tijden.

De extreme stunts zaten Knievel in het bloed: al op achtjarige leeftijd nam hij deel aan een zogenaamde 'Auto Daredevil Show'. Na zijn middelbare school ging de jongen werken in de kopermijnen. Hier werd hij echter ontslagen toen hij tijdens het berijden van een drilboor een belangrijke elektriciteitskabel doorkliefde. In de vrije tijd die Knievel hierna om handen had, specialiseerde de twintiger zich in motorachtervolgingen.

Door deze acties belandde de zelfbenoemde stuntman een aantal maal in de gevangenis. In de loop van de jaren vijftig kwamen hier rodeo's bij en sprongen vanaf de skischans: met zijn roekeloze besognes won Knievel wel regelmatig geldprijzen. De Amerikaan nam ook nog enige tijd dienst in het leger, waar hij zich specialiseerde in het poolstok hoogspringen.

Na een korte loopbaan als gids van jachtpartijen, vertegenwoordiger van een verzekeringsmaatschappij en verkoper van motorfietsen, besloot Knievel zich definitief op het stunten te gaan richten. Hij begon evenementen te organiseren waar hij de kaartverkoop, de presentatie en de stunts zelf regelde en uitvoerde. Eén van zijn beroemdste stunts was een sprong op een fiets over een bak vol ratelslangen en twee bergleeuwen.

Knievel liep in de loop der jaren een recordaantal aan verwondingen en gebroken botten op. Eenmaal belandde de durfal dusdanig hard op het asfalt dat hij een maand in coma lag. De periode na dit ziekenhuisverblijf leverde hem wel meer faam op dan ooit tevoren. Per optreden ving de motorheld tien- en later zelfs honderdduizenden dollars.

Niet alleen daarmee, maar ook met de verkoop van de vele Evel Knievel-speelgoedpoppen verwierf de bizarre verschijning met zijn rare hobby aardig wat geld. Bovendien leverde zijn gevaarlijke leven hem een vermelding op in het Guinness Book of Records: voor de meeste gebroken botten bij één stunt, veertig stuks.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.