Home

Achtergrond

Stroomstoring na twee dagen voorbij

De stroomvoorziening in de Tieler- en Bommelerwaard is gisteravond rond zeven uur weer op gang gekomen.

Ruim 98 procent van het gebied had in de loop van de avond weer stroom. Enkele adressen in Kerkdriel, Hurwenen, Neerijnen en Geldermalsen moesten nog handmatig aangeschakeld worden via onderstations. Het gebied heeft bijna 50 uur zonder stroom gezeten, nadat een Apache-helikopter woensdag een hoogspanningsmast ramde.

Netbeheerder Continuon wist de hoogspanningskabels boven de Waal tussen Hurwenen en Heesselt provisorisch te herstellen. Met twee bouwkranen is een tijdelijke hoogspanningsmast gefabriceerd om de inwoners van het getroffen gebied zo snel mogelijk weer aan licht en warmte te helpen.

Het bedrijf zal de provisorische noodmast binnen enkele dagen vervangen door een echte noodmast, die voldoende stevig is om enkele maanden te blijven staan. In die tijd repareert Continuon de masten die woensdagavond door het ongeval met de gevechtshelikopter beschadigd raakten. De stroomstoring duurde langer dan aanvankelijk gedacht. Continuon moest nieuwe kabels over de Waal trekken over een afstand van 630 meter.

De stremming voor de scheepvaart op de Waal bij Hurwenen kon om zes uur gisteravond al worden opgeheven. Rijkswaterstaat verwachtte dat het nog wel enige tijd zou duren voor de lange files op de rivier zijn opgelost. In totaal lagen 85 grote en kleinere schepen te wachten op de doorvaart.

Vanuit de richting Nijmegen was een opstopping van een kleine 60 kilometer lengte ontstaan op het water. Aan de andere kant van Hurwenen vanuit de richting Rotterdam was sprake van een file van zo'n 15 kilometer.

Het scheepvaartverkeer over de Waal lag sinds donderdagmiddag stil. Een file binnenvaartschepen moest wachten tot de hoogspanningsleiding over de rivier ter hoogte van Hurwenen was gerepareerd. De havens aan weerszijden van Hurwenen lagen bijna vol met schepen. Kleine binnenvaartschepen van en naar Duitsland konden omvaren via het Pannerdensch Kanaal en de Rijn.

Het openbare leven in het gebied was de afgelopen dagen behoorlijk ontregeld. Vrijwel alle scholen en de meeste bedrijven zijn gistermorgen dicht gebleven. Net als donderdag was het koud en donker in de gebouwen, al was op de meeste scholen wel een leerkracht aanwezig om kinderen die toch naar school kwamen op te vangen. In het gebied zijn bijna 7.000 bedrijven gevestigd, waar in totaal ruim 30.000 mensen werken.

Vicepremier Bos uitte gisteren na afloop van de ministerraad de "nodige bewogenheid'' met de ongeveer 100.000 bewoners die in het donker en de kou zaten. Grote problemen in de openbare orde die door de langdurige stroomstoring zouden kunnen ontstaan, zijn uitgebleven, aldus de vicepremier. Ook constateerde hij dat de crisisdiensten en communicatie volgens plan werkten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.