Home

Achtergrond 196 x bekeken 3 reacties

Stroomstoring kan nog tot in middag duren

De stroomstoring in de Tieler- en Bommelerwaard kan nog wel tot in de loop van vrijdagmiddag duren.

Daar houdt het Regionaal Operationeel Team (ROT) in Nijmegen rekening mee. De reparateurs van Continuon zijn kort voor het einde van de complexe klus op tegenvallers gestoten.

De reparatie waaraan monteurs van netbeheerder Continuon met man en macht werken, is een noodvoorziening. Het bedrijf zal pas nadat iedereen weer stroom heeft beginnen aan een definitieve oplossing, die veel tijd in beslag zal nemen. Dat heeft een woordvoerder van Continuon vanochtend gezegd.

Hij benadrukte dat de noodvoorziening kwetsbaar is en dat mensen dus terughoudend moeten omgaan met het gebruik van elektriciteit, als ze eenmaal weer stroom hebben. "We kunnen nu maar een van de twee kapotte circuits herstellen'', aldus de woordvoerder.

Als de beschadigde kabel in de loop van vandaag is gerepareerd, trekken hijskranen de leidingen naar de masten. Op dat moment staan bij alle onderstations en trafohuisjes in het gebied monteurs van Continuon om in de gaten te houden of het zogenoemde aanschakelen van gebouwen goed verloopt.

De betrokken burgemeesters, brandweer en politie beraden zich vandaag op maatregelen die wellicht nodig zijn als de storing nog veel langer gaat duren. De ongeveer 100.000 bewoners van het gebied zitten nu al ruim 36 uur zonder licht en warmte.

Vrijwel alle scholen en de meeste bedrijven in de Tieler- en Bommelerwaard zijn vanmorgen dicht gebleven. Net als gisteren is het koud en donker in de gebouwen, al is op de meeste scholen wel een leerkracht aanwezig om kinderen die toch nog naar school komen op te vangen.

In het gebied zijn bijna 7000 bedrijven gevestigd, waar in totaal ruim 30.000 mensen werken. De meeste bedrijven en kantoren zitten in Zaltbommel, gevolgd door Geldermalsen en Kerkdriel. De Kamer van Koophandel, MKB Oost-Nederland en de werkgeversorganisatie VNO-NCW Midden berekenden voor gisteren al een miljoenenschade, die nu verdubbeld wordt.

Bekijk een filmpje over de stroomstoring op Ophetland.tv

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  H. Bossmann

  Weken geleden hadden we in Babberich geen stroom.
  Een half uurtje wachten, dan toch maar het aggregaat aanzetten en alles loopt prima.
  Mensen beseffen niet hoe afhankelijk ze zijn van elektriciteit. Stel het vriest -10*C en de verwarming doet het niet of in Augustus staat de koelcel stil.
  Bijna ideren zou een noodstroomvorziening moeten hebben.

 • no-profile-image

  C. Bone

  Als dit al het gevolg is van 1 gevechtshelicopter in vredestijd, kan je nagaan wat de gevolgen zijn bij oorlogsdrijging, of nog erger in oorlogstijd! CB

 • no-profile-image

  Arend

  Hadden ze de radar/sonar uitgezet mischien om brandstof te besparen?

Of registreer je om te kunnen reageren.