Home

Achtergrond 754 x bekeken 27 reactieslaatste update:16 feb 2012

Strip van Opa, 18 december 2007

Opa heeft de dokter nodig, want er is een kinderke geboren bij een stal. Wat een bekend verhaal.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jasper

  opa mot nie zo spotten, hij weet het best dat dit ni kan, mar hij loop ons gewoon uit te dagen.


  Ik wil hat zoiets niet meet voorkomt!!!

 • no-profile-image

  Gijsbert

  Ik lees als de boerderij komt altijd als eerste de Opa-strip, ze zijn altijd grappig en humoristisch. Maar toen ik deze strip gelezen heb ik hem als kwetsend ervaren. Het christelijke geloof word gewoon belachelijk gemaakt. Het moest maar eens over Mohammed gaan, dan zou die NOOIT geplaatst worden. Als de strips zo moeten, dan hoeft het van mij niet meer.

 • no-profile-image

  Jan Dirk

  Ik dacht dat de strips ook altijd humoristisch en grappig waren, maar dit is niet grappig meer. Waarom moet er gespot worden met het geloof van boerderij lezers? Ik dacht dat de boerderij een vakblad was, maar het wordt de laatste tijd anders. Een vraag aan de redactie en aan de schrijver van de strip. Doe zulke dingen niet. Het aandeel lezers van boerderij zal hierdoor echt niet stijgen, maar dalen. Gebruik je verstand, als dat er nog is!

 • no-profile-image

  den Boer

  We zijn teleurgesteld in de laatste opa-strip.
  Dat er zo met de schepper gespot word. Opa, dit kan echt niet. gebruik aub de volgende keer je verstand en maak er wat leuks van!

 • no-profile-image

  M.

  Voor Jasper; Als je commentaar hebt, ga dan eerst eens de nerderlandse spelling eens leren... Dit komt ook een beetje vreemd over...

  En voor de rest, Is er geen humor meer in de wereld? ....

 • no-profile-image

  gijsbert

  Beste meneer M.
  Natuurlijk is er wel humor in de wereld. Maar waarom moet dat dan op een manier waarop mensen zich ONNODIG gekwetst voelen?

 • no-profile-image

  Jan Dirk

  voor M uit Leeuwarden: als je iemand wilt verbeteren, zorg dan wel dat je het zelf goed doet. Kben het helemaal met Jasper eens. Niet zo egoistisch denken. We moeten elkaar in onze waarden laten.

  2x eens in één zin klopt niet, NEDERLANDSE, en Is moet zijn is

 • no-profile-image

  Jan Dirk

  voor M uit Leeuwarden: als je iemand wilt verbeteren, zorg dan wel dat je het zelf goed doet. Kben het helemaal met Jasper eens. Niet zo egoistisch denken. We moeten elkaar in onze waarden laten.

  2x eens in één zin klopt niet, NEDERLANDSE, en Is moet zijn is

 • no-profile-image

  Mike

  ni zo mauwe jan dirk berends :p
  en gij ok ni gijsbert!

 • no-profile-image

  Gerrie

  Het is weer zover, er zijn weer mensen beledigd vanwege een strip die met Kerst te maken heeft. Ook met Kerst is er ruimte voor humor, en er worden ook meer kinderen geboren met kerst, ik ben er zelf een van. Had mijn moeder dat tegen moeten houden om vooral maar niet te spotten met de geboorte van Jezus? Zomaar een ander kind op de wereld zetten op die dag, dat kan dan toch ook niet?
  Ik zie mezelf als een gelovig mens, maar ik begrijp echt niet waar dit commentaar vandaan komt.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Beste Gerrie A. Volgens mij begrijpt u de bedoeling van de schrijver niet. Natuurlijk mag er wel humor gemaakt worden met kerst en mogen er kinderen geboren worden, maar legt u dan eens uit waarom de schrijver zo sarcastisch doet! motor i.p.v. ezel, bouwlamp i.p.v. ster en de reactie van de doktor: je legt zo'n kind toch niet in een stal?

  Ik kan de mensen goed begrijpen. Wat heeft de schrijver hier voor een bedoeling mee. De strip is toch bedoeld om alle lezers te vermaken?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Beste Gerrie A. Volgens mij begrijpt u de bedoeling van de schrijver niet. Natuurlijk mag er wel humor gemaakt worden met kerst en mogen er kinderen geboren worden, maar legt u dan eens uit waarom de schrijver zo sarcastisch doet! motor i.p.v. ezel, bouwlamp i.p.v. ster en de reactie van de doktor: je legt zo'n kind toch niet in een stal?

  Ik kan de mensen goed begrijpen. Wat heeft de schrijver hier voor een bedoeling mee. De strip is toch bedoeld om alle lezers te vermaken?

 • no-profile-image

  Cor

  De schrijver van Opa weet dat het blad (en met name de strip) door het hele gezin wordt gelezen. Hij heeft gewoon een ietwat moderne versie van het kerstverhaal gemaakt met een grapje erin. Niets meer, niets minder. Het lijkt mij volstrekt onmogelijk dat hij opzettelijk mensen probeert te kwetsen.

  Ik vind het niet de beste Opa ooit, maar zeker niet kwetsend.

 • no-profile-image

  Gerrie

  Beste melkveehouder, ik begrijp de schrijver heel goed, en ik ben er van overtuigd, net als Cor, dat hij een dergelijk verhaal absoluut niet gemaakt heeft om mensen te kwetsen. Wat het onderwerp ook is, er zullen altijd mensen zijn die er moeite mee hebben, of het nu gaat over het geloof of over bijvoorbeeld familie-aangelegenheden. Iedereen heeft wel een gevoelig plekje.

 • no-profile-image

  Petra de Jong

  Goh, wat veel reacties. Wat mij opvalt, is dat er vooral gereageerd wordt als mensen misnoegd en beledigd zijn, of als anderen daar weer tegenin gaan. Niet alleen bij deze strips, maar ook bij andere colums. Een paar strips geleden heb ik om uitleg gevraagd, maar niemand die de moeite nam om iets terug te schrijven. Ik denk dat dit twee symptomen van hetzelfde zijn. Dat de verbondenheid met de samenleving tanende is. Naar de ander toe uit zich dat in desinteresse en naar zichzelf toe in een zich razendsnel in de verdediging schieten.

 • no-profile-image

  HV

  Jammer opa! Foutje misschien? En misschien is het goed om er op te wijzen dat ook het Christendom nog steeds een levende religie is. En dus zal geen enkele gelovige het leuk vinden als een van de kernpunten van zijn geloof gebruikt wordt om gein mee te schoppen!

 • no-profile-image

  de bevelander

  Ik geloof niet dat het is om te kwetsen. Maar bij Henk Groenveld kwam dat nooit voor en die strips waren ook altijd leuk. Dus ik geloof niet als het nu zo moet om hem leuk te maken. Veel suc6 voor de rest.

 • no-profile-image

  willeke

  ik ben echt een opa-gek!
  super!
  deze vond ik ook erg leuk hoor!
  doei
  groetjes willeke

 • no-profile-image

  J. van der Wal

  Beste Stripschrijver,

  allereerst schrijft u doorgaans leuke strips. maar wat me erg spijtte was dat u bij het maken van deze strip vlak voor de kerstdagen, gebruik gemaakt heeft van deze zo mooie geschiedenis. Ik hoop dat u hierdoor voelt dat het mij en andere lezers met mij een erg kwetsende strip is.

  Met vriendelijke groet

  J. van der Wal

 • no-profile-image

  Willem Nellen

  Ik denk dat al de zogenaamde Gristelijke reaktie gevers hier eens naar zichzelf moeten kijken en leren omgaan met een beetje vrolijkheid in dit leven. Jullie maken het al zwaar zat voor jezelf, en dat hoef je niet op een ander af te wentelen.
  Dus tekenaar van deze strip, ga zo door, en let niet op de hele minieme minderheid die de rest van de lezers hun wil op willen leggen. Laat die maar lekker in hun eigen hoekje blijven zitten.

 • no-profile-image

  Margreet

  Wat jammer, wat jammer, dat sommige mensen deze boodschap in de opa strip niet goed begrepen hebben. Ik lees hem helemaal niet als kwetsend of misbruikmakend van het evangelie, integendeel! De tekenaar maakt het kerstevangelie juist helemaal actueel. En dat hebben we juist ontzettend nodig om er nog iets van te begrijpen.
  "Onze" opa laat ons in een notedop zien waar het 2000 jaar geleden over ging (ik zíe gewoon de herders, de engelen, de herberg enz. voor me) en wat daarvan de betekenis is voor ons. Opa heeft het pas echt begrepen: Hij neemt een totaal onbekend kindje van -overigens maatschappelijk niet zoveel betekenende ouders- notabene op in eigen huis! En start bovendien meteen een B&B huis voor IEDEREEN.
  Wie doet dat tegenwoordig?

 • no-profile-image

  j Dobben

  Heel erg leuk deze strip. Jammer dat de christelijke medemens hier weer zo'n drama van moet maken. Het gaat nou eenmaal niet allemaal zoals jullie willen.
  Geef ons ook eens de vrijheid om het op "onze" manier te doen.
  Verder wens ik een ieder een goed en gezond 2008, ook de christelijke medemens.

 • no-profile-image

  jezus

  Lachen!!!!!!
  Het is echt voorbestemd aan de gelovige om zich gekwetst te voelen. En wat zijn wij dan weer kwaad op die kut moslims dat ze iemand dood schieten om dat die zogenaamd iemand expres beledigt. Deze mensen die hier opreageren op zo'n bekrompen manier zijn echt niet beter! Geef eens een keer het goede voorbeeld anders krijgen we nooit een gezonde samen leving.


  (Heb niks tegen moslims maar deze mensen hier onder die denken er wel zo over, zo bekrompen zijn ze wel!)

 • no-profile-image

  melkveehouder

  wat is de vorige schrijver toch zielig. Je mening geven over een opa strip, kan hij niet eens in normaal Nederlands.

 • no-profile-image

  van Dam

  Wat een flauwe kul allemaal. Hier word je toch niet door gekwetst? Ik moest er wel om lachen eigenlijk.

 • no-profile-image

  gerwin van dam

  whahah wat geinig allemaal he? en ik vind het heeel stom van die mensen die zeggen dat dat spotten is!!!

 • no-profile-image

  gerben

  kom toch op mensen die hier een drama van maken. Omdat het zogenaamd kwetsend zou zijn voor hun geloof. Ik ben zelf ook Christen, maar ik vat deze strip absoluut niet op als kwetsend voor ons geloof of iets dergelijks. Mensen, waar is jullie gevoel voor humor?

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.