Home

Achtergrond 193 x bekeken

Stembureaus open voor verkiezingen Rusland

De stembureau zijn vanochtend 06.00 uur onze tijd ook in het westen van Rusland opengegaan.

In de kolossale federatie die elf tijdzones telt, openden de stembureaus in het oosten van Aziatisch Rusland al veel eerder de deuren.

Vandaag zijn er parlemenstverkiezingen. De politieke partij die president Boris Poetin aanvoert, Verenigd Rusland, is favoriet. Poetin hoopt op een redelijke opkomst en een grote meerderheid om het leiderschap van de natie ook na de presidentsverkiezingen in maart te claimen. Volgens de huidige wet mag hij dan niet nóg een keer als president worden herkozen.

Ongeveer 109 miljoen kiesgerechtigde Russen zijn opgeroepen hun stem uit te brengen. 330 Buitenlandse waarnemers houden een oogje in het zeil. De elf geregistreerde partijen mogen ook waarnemers inzetten bij stemlokalen en volgens de centrale kiescommissie zouden er zondag wel eens een miljoen Russische waarnemers op de been kunnen zijn.

De verkiezingen zijn omgeven door veiligheidsmaatregelen zonder precedent. Bijna een half miljoen agenten en militairen zijn op de been gebracht voor de bewaking van de circa 95.000 stembureaus, trein- en metrostations en openbare gebouwen.

Het laatste stemlokaal, in de Russische enclave Kaliningrad die gelegen is tussen Polen en Litouwen, sluit om 19.00 uur Nederlandse tijd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.