Home

Achtergrond 217 x bekeken

Steeds meer hoger opgeleiden

Een steeds groter deel van de Nederlanders behaalt een diploma in het hoger onderwijs. Vooral vrouwen nemen deze stijging voor hun rekening.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vanochtend heeft gepubliceerd. Een kwart van de Nederlanders tussen 15 en 65 jaar had in 2006 een diploma van het hoger beroepsonderwijs (hbo) of het wetenschappelijk onderwijs (wo). Tien jaar geleden was dat één op vijf.

24 Procent van de vrouwen van 15 tot en met 64 jaar had in 2006 een hbo- of wo-diploma. Dat was tien jaar daarvoor 16 procent. In dezelfde periode steeg het aantal mannen met zo'n diploma van 22 tot 26 procent.

Steeds meer Nederlanders hebben ten minste een mbo-, havo- of vwo-opleiding. Was dat in 1996 nog 60 procent, in 2006 had twee derde van de Nederlanders van 15 tot en met 64 jaar een dergelijk niveau.

Het aantal Nederlanders van 25 tot 34 jaar met ten minste een mbo-, havo- of vwo-opleiding lag in 2005 op 81 procent. Dat was iets boven het gemiddelde in de Europese Unie. In sommige landen, zoals Zweden (91 procent) en Duitsland (84 procent), lag het percentage hoger, maar Tsjechië overtreft alle andere landen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.