Home

Achtergrond

'Spar en C1000 hebben veel gif in groente'

De supermarkten Spar en C1000 verkopen groente die de meeste bestrijdingsmiddelen bevatten.

Bij Albert Heijn en Plus gaan de 'schoonste' groente over de toonbank. Dat concluderen diverse milieuorganisaties in de Groente & Fruitwijzer die ze vandaag hebben gepresenteerd.

De koepelorganisatie van supermarkten CBL noemt de conclusies van de milieuorganisaties 'laster'. Volgens het CBL is er geen enkel gevaar voor de volksgezondheid van consumenten en proberen de milieuorganisaties de burgers onnodig bang te maken.

Consumenten kunnen via de Groente & Fruitwijzer achterhalen hoeveel bestrijdingsmiddelen groente en fruit bevatten. Mandarijnen, druiven en appels bevatten volgens Natuur en Milieu, Milieudefensie en consumentenorganisatie Goede Waar en Co de meeste bestrijdingsmiddelen bij het fruit.

Van de groente scoren paprika's, aubergines en sla het slechtst. Volgens de organisaties speelt de herkomst van de groente en fruit bij die slechte score een belangrijke rol. Met name de spullen uit Spanje blijken sterk behandeld met gif.

De milieuorganisaties geven de consument de tip groente uit Nederland te kopen. Bij de teelt wordt volgens de organisaties over het algemeen het minst gif gebruikt. Het is bovendien verstandig groente te eten die bij het seizoen horen, dus bijvoorbeeld koolsoorten in de winter.

Volgens Marc Jansen, hoofd van de afdeling Consument en Veiligheid van het CBL, is alle groente en fruit die bij de supermarkten over de toonbank gaat alsoluut veilig voor de volksgezondheid. "Onafhankelijke deskundigen hebben dat keer op keer vastgesteld'', zegt hij.

De normen voor voedselveiligheid zijn in Nederland erg streng. Jansen erkent dat supermarkten soms die normen overschrijden, maar dat betekent volgens hem niet dat consumenten gevaar lopen. Hij voorziet dat de "misleidende'' acties van de milieuorganisaties tot gevolg hebben dat burgers minder groente en fruit gaan eten.

De gids is te raadplegen via www.weetwatjeeet.nl.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.