Home

Achtergrond

Sovjetdissident Boekovski wil president worden

De voormalige Sovjetdissident en schrijver Vladimir Boekovski (64) wil meedoen aan de presidentsverkiezingen in maart 2008 in Rusland.

De schrijver werd door honderden sympathisanten en leden van de oppositionele Iablokopartij gevraagd mee te doen, aldus radiozender Echo Moskvy zondag.

Boekovski gold in de jaren zestig en zeventig als een fel tegenstander van het Sovjetregime. In de periode van 1963 tot 1976 heeft hij lange tijd doorgebracht in gevangenissen en psychiatrische inrichtingen. Hij werd in het Westen bekend toen hij wereldkundig maakte dat de Sovjetunie dissidenten in inrichtingen stopte. In de jaren zeventig werd hij uitgewezen naar Groot-Brittannië.

Vijfhonderd sympathisanten vulden zondag formulieren in die worden ingeleverd bij de kiescommissie. Vervolgens moet Boekovski twee miljoen handtekeningen verzamelen om mee te kunnen doen. Of hij kan meedoen aan de verkiezingen is nog onduidelijk, omdat hij naast de Russische ook de Britse nationaliteit heeft.

Volgens peilingen kiest 60 procent van de stemgerechtigden op vicepremier Dmitri Medvedev die door president Vladimir Poetin naar voren is geschoven als diens opvolger. Boekovski haalde onlangs fel uit naar Poetin wegens diens openlijke steun aan Medvedev. Deze liet weten dat Poetin premier kan worden als hij president wordt.

Zaterdag koos de Russische Communistische Partij hun leider Gennadi Zjoeganov tot presidentskandidaat.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.