Home

Achtergrond 1 reactie

Snel oordeel veiligheid melk en vlees gekloond vee

De Amerikaanse voedselautoriteit FDA bepaalt waarschijnlijk voor het einde van dit jaar of melk en vlees van gekloonde dieren op de markt kunnen worden gebracht.

De verwachting is dat de Food and Drug Aministration de producten vrijgeeft. De organisatie zei vorig jaar in een risico-analyse al dat ze net zo veilig zijn als andere voedselproducten van dierlijke oorsprong.

De twee grootste bedrijven in de VS die zich met het klonen van vee bezighouden, ViaGen en Trans Ova Genetics, zijn overtuigd van de goedkeuring. Om eventuele zorgen weg te nemen, hebben zij afgelopen week een I&R-systeem voor gekloonde dieren geïntroduceerd. Alle gekloonde dieren komen automatisch in de gedeelde database en krijgen een uniek ID-nummer. Daarnaast worden zij uitgerust met een (elektronisch) ID-merk.

In de politiek is nog niet iedereen ervan overtuigd dat melk en vlees van gekloonde dieren op de Amerikaanse markt moeten komen. Senator Barabara Mikulski vraagt de FDA in een brief nog geen besluit te nemen.

Een door de Senaat aangenomen amendement van Mikulski op de Amerikaanse landbouwwet (Farm Bill) vereist dat de National Academy of Sciences eerst aan het Congres rapporteert over de veiligheid van deze producten. Overigens heeft dat instituut al twee keer zo'n studie verricht en geoordeeld dat vlees en melk van gekloonde dieren veilig zijn.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Paul

    Het zou heel slecht zijn, voor het imago van de melkveehouderij als het goedgekeurd zou worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.