Home

Achtergrond

Shell bouwt mee aan testfabriek biobrandstof

Shell bouwt samen met het Amerikaanse HR Biopetroleum een testfaciliteit op Hawaï voor de ontwikkeling van biologische brandstoffen uit algen.

Dat maakte de Nederlands-Britse oliemaatschappij vandaag bekend. In de nieuw te bouwen fabriek worden algen gekweekt waaruit plantaardige olie kan worden gewonnen. Die olie kan worden omgezet in biologische brandstof. Volgens Shell vergt deze methode minimaal gebruik van drinkwater en vruchtbare grond omdat de algen worden gekweekt in bassins met zeewater.

Een voordeel van algen is volgens Shell dat zij razendsnel groeien. "Ze kunnen hun massa verscheidene keren per dag verdubbelen en produceren aanzienlijk meer olie per hectare dan alternatieven zoals koolzaad, palm, soja of jatropha'', aldus de oliemaatschappij in een persbericht.

De brandstof die uit algen wordt gewonnen, leidt tot een lage uitstoot van het broeikasgas koolstofdioxide (CO2), aldus Shell. Het bedrijf onderzoekt ook of algenkwekerijen mogelijk de uitstoot van CO2 door industriële bedrijven kunnen compenseren. Net als planten zetten algen door middel van fotosynthese CO2 om in glucose en zuurstof.

Shell en HR Biopetroleum werken naar eigen zeggen alleen met algensoorten die van nature in het gebied voorkomen zodat het ecologisch evenwicht niet wordt verstoord. De twee bedrijven beginnen direct met de bouw van het complex. Financiële details maakten zij niet bekend.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.