Home

Achtergrond 223 x bekeken

Scholiere overleden aan tbc

Een 19-jarige scholiere is zondag overleden aan de gevolgen van tuberculose.

Dat heeft de school waar ze op zat gisteren bekendgemaakt. De leerling werd vorige week in het ziekenhuis opgenomen.

"Het overlijden van een leerling op een school heeft altijd zeer veel impact'', aldus de school in een brief aan de ouders van de leerlingen. "Als school zullen wij alles in het werk stellen om de leerlingen goed op te vangen. Daarvoor hebben wij intussen een team samengesteld, waarbij ook ons zorgteam en de GGD is betrokken.''

Om eventuele besmettingen op te sporen organiseert de afdeling tuberculosebestrijding van de GGD Zuidoost-Brabant een contactonderzoek. De klasgenoten van de scholiere en personeel dat regelmatig intensief contact heeft gehad met het meisje zullen als eerste worden onderzocht. Als blijkt dat zij besmet zijn met een besmettelijke variant, wordt het aantal te onderzoeken personen uitgebreid. Besmette mensen kunnen heel goed behandeld worden met medicijnen.

In Nederland worden ongeveer 1400 gevallen van tbc per jaar geconstateerd. Longtuberculose is de meest voorkomende vorm. Het komt zelden voor dat iemand aan de gevolgen van tbc overlijdt.

Tuberculose is een infectieziekte. Het wordt veroorzaakt door bacteriën die zich via de bloedbaan en het lymfesysteem verspreiden. Symptomen van tbc zijn hoesten, moeheid, lusteloosheid, gewichtsverlies, lichte temperatuurverhoging, nachtzweten en verminderde eetlust. Als iemand echt ziek wordt, kunnen de hersenen, klieren, gewrichten, botten en andere organen worden aangetast.

Tbc wordt overgebracht als een patiënt de bacteriën uithoest. Personen die in dezelfde ruimte verblijven kunnen de uitgehoeste bacteriën inademen en zo binnenkrijgen. Ze raken dan besmet. Het kan echter nog een aantal maanden of zelfs jaren duren voor iemand echt ziek wordt. Sommigen worden zelfs nooit ziek.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.