Home

Achtergrond 766 x bekeken 1 reactie

Schade WKK-crisis 60 miljoen per jaar

In het Westland bedraagt de schade van het uitstellen van investeringen in WKK's ruim € 60 miljoen per jaar.

Dat heeft de Rabobank becijferd. De gemeente Westland noemt deze cijfers in een brandbrief aan minister Van der Hoeven van Economische Zaken. De gemeente roept de minister op maatregelen te nemen om tuinders met nieuwe WKK's toegang te geven tot het stroomnet.

Uit de brief van de gemeente blijkt dat de aanvragen van 57 Westlandse tuinders om een netaansluiting niet gehonoreerd worden.
Het gaat daarbij om een vermogen van 125 MWe. De totale rendementsschade die deze bedrijven daardoor oplopen tot ruim 60 miljoen euro.

De gemeente wijst er op dat het uitblijven van WKK-investeringen de noodzakelijke herstructurering van Westland doet stokken. Die ontwikkeling druist volgens de gemeente in tegen het rijksbeleid.

Zowel in de nota Ruimte als in afspraken binnen het convenant Greenport(s) Nederland is vastgelegd dat de Westlandse glastuinbouw geherstructureerd moet worden. Behalve in Westland speelt de WKK-problematiek ook in de glastuinbouwgebieden in en rond Luttelgeest, IJsselmuiden en Emmen. Zeker achttien glastuinders kunnen daar volgens LTO Glaskracht geen netaansluiting krijgen. Het gaat daarbij om circa 100 MWe.

Lees ook Van der Hoeven: duurzame energie voorrang op net

Lees ook Vervuilende kolencentrale drukt schone WKK-stroom van het net

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    jolanda

    een energiebedr. kan toch beter een nieuwe vervuilende krachtcentrale bouwen die ze honderd procent in eigen handen hebben dan dat ze dadelijk afhankelijk zijn van tuinders. geld gaat voor milieu

Of registreer je om te kunnen reageren.