Home

Achtergrond 161 x bekeken 1 reactie

SP en VVD hebben geen haast met EU-verdrag

De SP en de VVD willen zich niet laten opjutten door het kabinet om het nieuwe Europese wijzigingsverdrag snel te ratificeren.

Het kabinet wil graag dat dit volgend jaar gebeurt in alle Europese lidstaten zodat het verdrag, dat vorige week in Lissabon is ondertekend, begin 2009 van kracht kan worden.

Maar SP-Kamerlid Harry van Bommel en zijn VVD-collega Han ten Broeke vinden de haast een verkeerd signaal voor de bevolking. Ze willen het verdrag gedegen kunnen bespreken en beoordelen. Dat zeiden ze gisteren tijdens het jaarlijkse debat over de Staat van de Europese Unie. Volgens staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) kan de Kamer het verdrag wel snel goedkeuren, omdat er al veel en lang over is gedebatteerd. Hongarije heeft het verdrag als eerste land, binnen een week bekrachtigd. Timmermans noemde dat bemoedigend.

Het kabinet ligt met een Kamermeerderheid in de clinch over de manier waarop de Europese Unie samenwerkingsverbanden of relaties met niet-EU-landen moet aangaan. Het CDA, de PvdA, de ChristenUnie, de VVD, de SGP en D66 vinden dat de EU daar een nieuw instrument genaamd ”het partenariaat” voor moet invoeren. Volgens Verhagen moet het verdrag daar weer voor gewijzigd worden en is dat deze regeerperiode niet haalbaar. Bovendien is het niet nodig, op maat gesneden relaties zijn binnen het huidige verdrag ook mogelijk, stelt het kabinet.

De Kamer is kritisch over het communicatieplan van het kabinet over de Europese samenwerking. Timmermans heeft twee miljoen euro waarmee hij via allerlei activiteiten de bevolking wil inlichten over het Europees beleid. Onder meer de SP vreest propaganda. Ook het CDA vindt de plannen niet het ei van Columbus en vindt dat zowel negatieve als positieve aspecten aan bod moeten komen. Timmermans ontkende dat het een propagandashow wordt en hekelde zelf de term roadshow, die tot zijn ergernis nog in de Kamerbrief stond.

Europa-minded CDA stelde voor eurobiljetten een nationaal tintje te laten geven, net zoals de munten. Maar volgens premier Jan Peter Balkenende is dat erg ingewikkeld. Het CDA diende ook nog samen met D66 een motie in over een vlaggenmast. Die willen zij bij het Kamergebouw plaatsen, zodat naast de nationale driekleur ook de Europese sterren kunnen wapperen. Daar gaat het kabinet niet over, dat moet het Kamerbestuur zelf bepalen. Donderdag wordt daarover gestemd.

Het kabinet bespreekt vrijdag het Lissabon-verdrag, waarna het naar de Raad van State gaat. Daarna begint de parlementaire behandeling.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    het moet en mag geen democratische dictatuur worden,waar het nu al op begint te lijken!

Of registreer je om te kunnen reageren.