Home

Achtergrond

Ruim helft gestopte veehouderijen maken gebruik van Ruimte- voor Ruimteregeling

Van de 4144 veehouderijen die zijn gestopt in de reconstrucctieprovincies hebben er 2264 besloten gebruik te maken van de Ruimte- voor Ruimteregeling waarbij de stallen worden gesloopt. Dat schrijft staatssecretaris van Geel in een brief aan de Tweede Kamer over dit deel van de Regeling Beëindiging Veehouderijtakken (RBV).

Het zorgt voor de afbraak van ongeveer 320 hectare aan bebouwing. Gemiddeld genomen is dat 1400 vierkante meter stal per bedrijf. Er komen 4548 woningen voor de gesloopte stallen in de plaats, waarvan 4 procent op de plaats van de sloop. Het merendeel van de woningen komt te staan in of aan een bestaande woonkern.

De regeling was alleen opengesteld in de 5 provincies met een reconstructietaak. Dat zijn Gelderland, Limburg, Noord-Brabant, Overijssel en Utrecht. 70 procent van de 4144 gestopte veehouderijen bevinden zich in Noord-Brabant en Gelderland.

De procentuele deelname aan de RBV was groter in provincies waar een vergoeding voor de sloop van gebouwen mogelijk was. De subsidie heeft volgens Van Geel dus voorzien in de behoefte van een deel van de boeren om definitief te stoppen met hun intensieve veehouderij. Hierdoor kreeg ook de aankoop van mestrechten een impuls. Daarnaast zorgt de sloop van de stallen volgens de staatssecretaris voor een vermindering van verstening in het landelijk gebied.

Meer informatie Bekendmaking op site Ministerie van VROM

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.