Home

Achtergrond

Rotterdamse haven beleeft topjaar

De Rotterdamse haven heeft dit jaar 406 miljoen ton goederen overgeslagen.

Dit is 6,4 procent meer dan in 2006. De haven breekt hiermee het Europese record van 400 miljoen ton. President-directeur Hans Smits van het Havenbedrijf Rotterdam noemde 2007 vandaag tijdens de presentatie van de voorlopige overslagcijfers "een ongekend succesvol jaar''.

Voor het eerst werd er meer containerlading (105 miljoen ton) overgeslagen dan ruwe olie. De aanvoer van ruwe olie daalde licht, met twee procent, tot 97 miljoen ton.

Het totale volume nat massagoed steeg met ruim 5 procent tot 186 miljoen ton. Veel bedrijven, waaronder het Havenbedrijf, investeren hierin. De aanvoer van olieproducten groeide met 13 procent tot 34 miljoen ton en de afvoer met 43 procent tot 23 miljoen ton. In totaal werd een recordhoeveelheid van 57 miljoen ton (een toename van 24 procent) behandeld.

De totale hoeveelheid droog massagoed steeg met 3 procent tot 91 miljoen ton. Er werd een recordhoeveelheid kolen (28 miljoen ton) behandeld. Dit is een stijging van 1,5 procent. De overslag van ertsen en schroot nam met 4 procent toe tot 40 miljoen ton.

Volgens Smits wordt volgend jaar ook een succes. "De investeringshausse houdt aan en in 2008 neemt de overslag met 4 procent toe tot ruim 420 miljoen ton. Hierbinnen groeit de containeroverslag met circa 10 procent'', voorspelde hij.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.