Home

Achtergrond

Rode Kruis: recordaantal rampen door opwarming aarde

De opwarming van de aarde heeft geleid tot een recordaantal natuurrampen in 2007. Het aantal rampen is ten opzichte van vorig jaar gestegen met een slordige 20 procent.

Dat staat in het jaarlijkse Wereldrampenrapport van de Internationale Federatie van het Rode Kruis (IFRC). ”Tot 10 oktober 2007 heeft de IFRC al 410 rampen geteld waarvan 56 procent aan het weer gerelateerd waren. Dat is in lijn met de trend van stijgende aantallen rampen door klimaatveranderingen”, aldus het IFRC in het donderdag uitgegeven rapport.

In 2006 telde de IFRC nog 427 natuurrampen, een stijging van 70 procent ten aanzien van 2004. ”Deze getallen bevestigen de trend van de afgelopen jaren”, aldus secretaris-generaal Markku Niskala van de IFRC.

Jaarlijks worden volgens het IFRC ongeveer 270 miljoen mensen getroffen door natuurgeweld. In het vorige decennium was dat nog jaarlijks 240 miljoen. ”Betere rapportage van kleinere rampen is deels een verklaring voor deze stijging. Het aantal ernstige rampen neemt echter ook toe”, stelt het rapport.

Zwakkere groepen zoals vrouwen, kinderen gehandicapten, ouderen en etnische minderheden hebben het vaak extra zwaar bij natuurrampen. In landen als India en Sri Lanka gaat noodhulp ook nog eens gepaard met discriminatie. Mensen ontvangen op politieke, etnische en/of religieuze gronden soms minder dan waar ze recht op hebben. Voor hulporganisaties ligt daar een taak weggelegd, aldus de IFRC.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.