Home

Achtergrond

Rijke landen financieren strijd tegen ontbossing

Op de VN-klimaattop op Bali heeft een groep rijke landen met de Wereldbank het voortouw genomen om oerbossen te beschermen.

Zij stellen in totaal 160 miljoen dollar beschikbaar voor een nieuw financieringsstelsel om ontwikkelingslanden te compenseren voor het laten staan van de bomen. Nederland draagt, zoals bekend, 15 miljoen euro bij.

Wereldbank-president Robert Zoellick lanceerde vandaag het initiatief dat hij baanbrekend noemde. Volgens minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) gaat het om een enorme innovatie.

Ontbossing zorgt voor 20 procent van de uitstoot van alle broeikasgassen. De meeste tropische regenwouden staan in Indonesië, Congo en Brazilië. Indonesië is wereldwijd de op twee na grootste uitstoter van CO2 of kooldioxide, terwijl het een land in ontwikkeling is.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.