Home

Achtergrond

Rechtbanken behandelden 1,1 miljoen zaken

De rechtbanken in Nederland hebben in 2006 1,1 miljoen zaken afgehandeld.

Het overgrote merendeel betrof civiele zaken: 782.000. Dit blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag presenteerde.

Strafrechters deden 315.000 zaken af, bestuursrechters 50.500. Het aantal strafzaken bleef daarmee ten opzichte van 2005 bijna gelijk. Het aantal bestuursrechterzaken neemt toe. Bij de burgerrechter is voor het eerst een lichte daling te zien na een jarenlange forse groei van het aantal civiele zaken.

Terwijl de megaprocessen in het strafrecht de aandacht trekken, wordt het grootste deel van de strafzaken afgedaan door de kantonrechter. Dit zijn vooral overtredingen van de Wet aansprakelijkheid motorrijtuigen en Wet personenvervoer, Algemeen Plaatselijke Verordeningen en het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens.

De strafkamers bij de rechtbanken buigen zich vooral over gewelds- en vermogensmisdrijven (samen 47 procent) en misdrijven die vallen onder de Wegenverkeerswet.

De toename van zaken bij de bestuursrechters is toe te schrijven aan de invoering van het beroep in belastingzaken bij de rechtbank in 2005, aldus het CBS.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.