Home

Achtergrond 148 x bekeken

PvdA: Druk op NS om internet in trein

De Nederlandse Spoorwegen en spoorbeheerder ProRail moeten eindelijk eens werk maken van internet in de trein.

Minister Camiel Eurlings van Verkeer moet de bedrijven, waarvan de belangen voor 100 procent in handen zijn van de overheid, aanspreken op het uitblijven van zichtbare resultaten. Bovendien moet het ministerie 15 miljoen euro investeren om internet in de trein mogelijk te maken.

Dat stelt het PvdA-Tweede Kamerlid Diederik Samsom vandaag in De Telegraaf. In een toelichting gaf Samsom aan dat NS en ProRail de afgelopen jaren al vaker de ambitie hebben uitgesproken dat treinreizigers de beschikking moeten krijgen over internet, dat niet te veel mag kosten en mogelijk zelfs gratis kan worden aangeboden.

"Het komt alleen maar niet van de grond, terwijl het veel meerwaarde kan geven voor de reiziger'', aldus de parlementariër, die er op wijst dat veel reizigers tegenwoordig laptops en telefoons bij zich hebben waarmee ze op internet kunnen. "We willen mensen naar het openbaar vervoer lokken. Internet in de trein kan daarbij helpen.''

"De bedrijven hebben een duwtje nodig en dat moet de minister geven'', zei Samsom. "Het is tijd dat Eurlings hen eens streng aanspreekt.'' Samsom gaat dinsdag tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Verkeer en Waterstaat een voorstel indienen om een en ander te regelen.

De 15 miljoen euro van het ministerie volstaat volgens Samsom niet om in het hele land treinen op internet aan te sluiten. In totaal is volgens hem een bedrag van 50 tot 100 miljoen euro nodig, inclusief de hardware. "NS en ProRail zullen dus zelf ook fors moeten investeren.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.