Home

Achtergrond 319 x bekeken

Proef met maiszetmeel in fasen op Aver Heino

De Animal Sciences Group (ASG) is op het biologisch proefbedrijf Aver Heino gestart met het voeren van maiszetmeel in fasen aan biologische melkkoeien.

Daarmee proberen de onderzoekers de energievoorziening beter af te stemmen op de behoefte van het dier. Komende zomer worden naar verwachting de eerste resultaten van het onderzoek bekend.

Melkkoeien nemen vlak na het afkalven minder voer op en hun energiebalans is daardoor negatief. Recent onderzoek heeft aangetoond dat de nieuwmelkte koe gebaat is bij energie uit koolhydraten, zoals maiszetmeel.

"De energie uit dit zetmeel geeft de koe extra power om er weer bovenop te komen. Als later in de lactatie alle benodigde energie weer uit het voer komt, kan de koe prima uit de voeten met goed verteerbare celwanden", legt ASG-onderzoeker Arie Klop uit.

Aver Heino vergelijkt twee voerstrategieën. Bij de eerste strategie wijzigt het onderzoeksbedrijf de samenstelling van het voer tijdens de lactatie niet. De koeien krijgen een voerrantsoen met grasklaverkuil, snijmais en aanvullend krachtvoer. De krachtvoergift daalt na zeventig dagen.

De tweede strategie bestaat uit een basisrantsoen van grasklaverkuil. Het krachtvoeraandeel bestaat de eerste zeventig dagen uit 4 kilo maismeel per dag, aangevuld met passend krachtvoer. Na de eerste periode van de lactatie daalt de maismeelgift en wordt deze gedeeltelijk vervangen door krachtvoer. Dat voer in deze tweede behandeling bestaat uit grondstoffen met een goede celwandverteerbaarheid. Deze strategie heet fasevoedering.

Tijdens de proef, waaraan 48 koeien deelnemen, kijken de onderzoekers vooral naar de voeropname, de melkproductie en de melksamenstelling. De onderzoekers verwachten dat een groter aanbod glucogene grondstoffen een betere energiebalans oplevert.

Of registreer je om te kunnen reageren.