Home

Achtergrond

Productie in veehouderij groeit 3 procent

De productie van de voedingsmiddelen vlees, eieren en zuivel groeit dit jaar met 3 procent.

De groei in de productie van veehouderijproducten is daarmee groter dan in de voorgaande twee jaar.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over de eerste drie kwartalen van dit jaar. Vooral in februari (+ 5,6 procent) en maart (+ 7,3 procent) produceerde de veehouderijsector meer dan een jaar geleden. In de maanden daarna slonk de groei , maar in augustus en september nam de productiegroei weer toe tot ruim 3 procent.

Hoewel de productie in de veehouderijsector sinds maart 2004 vrijwel continu groei laat zien, is de productie nog niet weer terug op het niveau van 2000. In 2001, 2002 en 2003 daalde de productie sterk onder invloed van ziektenuitbraken. In vergelijking met 2000 ligt de productie nog rond 1 procent lager.

De productie van overige voedingsmiddelen vertoont dit jaar de sterkste groei sinds 1999, zo valt uit de CBS-cijfers op te maken. In de eerste drie kwartalen werd een groei gerealiseerd van 3,7 procent. In de afgelopen zeven jaren schommelde de productietoename tussen 1 en 3 procent. In het afgelopen jaar boekte deze industrie vooral een toename in de maanden juni (+ 6,3 procent), juli (+ 8,7 procent) en augustus (+ 7,1 procent). In vergelijking met 2000 is de productie van overige voedingsmiddelen zo’n 18 procent toegenomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.