Home

Achtergrond

Prijsschommeling doet effect pond teniet

Engeland is voor aardig wat producten uit de Nederlandse land- en tuinbouw de belangrijkste afzetmarkt. De omvangrijke productstroom vanuit die sector wordt in Britse ponden afgerekend.

Daar komen dan de ouderwetse wisselkoersen om de hoek kijken. Het Britse pond heeft zich de laatste jaren sterk getoond en is nog steeds hard, maar de euro wint aan terrein ten opzichte van de Engelse munt. In een tijd van enkele maanden is het Britse pond met 6,5 procent gezakt. Dat betekent dat Nederlands product duurder wordt voor de Britten, maar is het effect wel zo groot?

De analisten van de Rabobank hebben geen signalen dat er effecten zijn voor de exportpositie van de Nederlandse producten. De schommelingen op de markt voor bulkproducten (commodities) zijn zo sterk geweest dat deze de koersschommelingen van de pond overschaduwen. Oftewel, in de prijs maakt de lagere pondkoers niet veel meer uit.

De zuivelindustrie en graanmarkt merken zo weinig van de koersdaling. In de export van verwerkte voedingsproducten worden deze hogere prijzen ook al doorberekend en hiervoor geldt dus hetzelfde effect. Blijft over de handel in groente en fruit. De uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk is dit jaar met 5 procent gedaald, van 295 naar 279 miljoen kilo. Er is met name minder peer, champignon, witte kool, tomaat, peen en aardbei naartoe gegaan. Wel groeide de uitvoer van appel en prei.

Wat hier de effecten zijn van de pondschommeling is onduidelijk. Op de Britse markt spelen vraagfactoren een veel grotere rol. De Brit wil vooral Engels product. De lokale trend is bijzonder sterk in Engeland. Nederlandse uitvoerders merken dat.Het best zichtbaar is dat bij Conférence-peren, waar ketens eerst het Britse product willen verkopen en dan pas importeren.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.