Home

Achtergrond 258 x bekeken

Prei fors duurder

Eind vorige week liep de klokprijs voor een kilo prei op naar 1,30 euro. Dat betekende in een week tijd een verdubbeling van de prijs.

Naast de goede vraag uit Engeland, is een van de belangrijkste oorzaken van de prijsstijging het wegvallen van arbeidskrachten om de prei te rooien. In de belangrijkste productielanden Nederland en Duitsland werken vooral veel Polen en die gaan rond de feestdagen massaal naar huis. Daarnaast begint de herfstprei op te raken en blijven daardoor de percelen met lagere opbrengsten over. In percelen in België wordt bovendien wat schot waargenomen.

Hoewel het niet waarschijnlijk is dat hij boven de euro blijft hangen, is er geen aanleiding aan te nemen dat de prijs snel weer zal zakken. Veel hangt echter af van het weer. Een paar nachten vorst kunnen de aanvoer flink drukken en daarnaast heeft een kouder weertype vaak direct een grotere vraag ten gevolg.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.