Home

Achtergrond

Practische toepassing op ons bedrijf

Op ons bedrijf werkt onze loonwerker Gebr. Jansen met het DGPS precisieteelt- en besturingssysteem Centerline. Deze toepassing gebruikt hij vooral tijdens het mestverspreiden. Het is ook te gebruiken met kunstmeststrooien, spuiten, zodebemesten en om 1 keer een recht spoor trekken
- eerste spoor maken - voor bijvoorbeeld zaaien.

Ik geef een voorbeeld voor het mestverspreiden. Je strooit dan 1 keer het perceel rond. De DGPS meet dan de perceelsgrootte en bepaalt hoeveel keer je het perceel op en neer moet rijden. Het werkt ook makkelijk als het perceel niet recht is. Het geeft ook aan welk deel van het perceel je nog niet gehad hebt.

Gebr. Jansen heeft ook een GPS – teller. Als je met dit kastje het perceel rondloopt, geeft het direct aan hoeveel ha het perceel is. Dat is vooral makkelijk voor een nieuw perceel en voor een bestaand perceel waar je 2 gewassen op teelt. Het is ook een telefoon, geeft wegen-navigatie is geschikt voor rechtrijden.

Zodoende kan ik met extra opties (ander programma erop) deze GPS ook als handpalm gebruiken om diergegevens in te voeren op stal. Die kan ik dan later overzetten in mijn managementsysteem. Vooral voor de grotere bedrijven een tijdwinst en het voorkomt dat gegevens verloren gaan of vergeten worden.

En natuurlijk niet te vergeten de navigatie in de auto. Die is vooral erg practisch als je in een nieuw, redelijk onbekend gebied komt te wonen. Daar hebben we inmiddels wel ervaring mee!

Of registreer je om te kunnen reageren.