Home

Achtergrond 155 x bekeken

'Populieren zeer geschikt voor biobrandstof'

Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) heeft een aanvraag gedaan voor een veldproef om genetisch gewijzigde populieren te testen.

De populieren hebben een gewijzigde houtsamenstelling waardoor ze beter geschikt zijn voor de productie van biobrandstoffen.

Vanwege de stijgende olieprijzen en schaarste van fossiele brandstoffen zijn wetenschappers wereldwijd op zoek naar gewassen die efficiënt biobrandstof produceren en niet concurreren met voedingsgewassen. Volgens het VIB maakt de populier een goede kans om te slagen als producent van bio-ethanol, een grondstof voor biobrandstof.

Een team onderzoekers van het VIB-departement Planten Systeembiologie aan de universiteit van Gent ontwikkelde genetisch gewijzigde populieren met een verlaagd lignine-gehalte en meer cellulose per gram hout. Uit laboratoriumproeven blijkt dat deze bomen tot tweemaal meer glucose vrijgeven bij biochemische afbraaktesten. Ze zijn volgens het VIB dan ook bijzonder geschikt als tweede generatie biobrandstofproducenten.

De veldproef is de noodzakelijke volgende stap in het onderzoek. Door regelmatig de takken te oogsten en opkomende wortelstekken te vernietigen wordt verspreiding van plantmateriaal naar de omgeving voorkomen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.