Home

Achtergrond

Politie verdubbelt inzet oud en nieuw

Het politiekorps Zuid-Holland-Zuid zet in de drie dagen voor en tijdens oud en nieuw twee keer zoveel mensen in als vorig jaar.

Dat heeft een woordvoerder van het korps vandaag gezegd. De politie begint tevens een campagne die jongeren moet aanspreken op hun drankgebruik en vandalisme. Ook spoort ze mensen die vandalen op heterdaad betrappen aan 112 te bellen. De meldingen van vernielingen en overlast zijn de laatste jaren sterk gestegen. Het aantal brandstichtingen tijdens de laatste jaarwisseling bleek verdubbeld ten opzichte van de jaarwisseling daarvoor.

Het vormt de aanleiding voor de inzet van extra personeel en de campagne. Via onder meer posters en busreclame met teksten als 'Doe ff normaal, anders ben je er gloeiend bij' worden de spelregels die rond de feestdagen gelden uitgelegd. Wie iets vernielt, betaalt zelf de schade. Verder geldt een lik-op-stukbeleid. Agenten gaan jongeren actief met flyers benaderen. Ook scholen hebben hun medewerking toegezegd.

Voor de aanpak hebben politie, gemeenten, brandweer en Openbaar Ministerie (OM) de handen ineen geslagen. Aan de gemeenten is gevraagd meer feesten te organiseren, om te voorkomen dat jongeren gaan rondhangen en vernielen. Onder meer de gemeente Binnenmaas, waar het vorig jaar in Puttershoek tijdens de jaarwisseling zeer onrustig was, heeft daar gehoor aan gegeven.

Waarnemend-korpschef Gerrit den Uyl: "Landelijk was de tendens dat oudejaarsnacht een relnacht aan het worden was. Daarvan hebben wij gezegd: dat gaat niet gebeuren.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.