Home

Achtergrond 169 x bekeken

'Poetin vervangt Medvedev als topman Gazprom'

De Russische president Poetin wordt getipt als de volgende topman van staatsenergiegigant Gazprom.

Hij zou, als begin volgend jaar zijn ambtstermijn afloopt, Dmitry Medvedev in de functie bij Gazprom kunnen opvolgen.

Poetin wees Medvedev enkele weken geleden juist aan als zijn beoogde opvolger. Dit sterke staaltje van stuivertje wisselen wordt vandaag door bronnen rond Gazprom en de Russische regering uit de doeken gedaan in de zakenkrant Vedomosti.

De Russische wet verbiedt de president niet om er nevenfuncties op na te houden, maar volgens deskundigen gebiedt de traditie dat de hoogste burger zich niet met staatsbedrijven bezighoudt. Medvedev, op dit moment ook vice-premier, heeft al laten weten in aanloop naar de presidentsverkiezingen af te treden als topman van Gazprom. Binnen de staatsonderneming zijn sindsdien veel stemmen opgegaan voor de benoeming van Poetin, aldus bronnen rond Gazprom en Medvedev.

Medvedev zelf heeft Poetin al voorgesteld als beoogd premier, een positie die Poetin al eerder zei te ambiëren na zijn aftreden als president. Het premierschap is geen belemmering voor een topfunctie bij Gazprom, aldus politicologen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.