Home

Achtergrond 212 x bekeken

Paus: geef wereld vrede

Paus Benedictus XVI heeft vandaag gepleit te denken aan de slachtoffers van "bloedig geweld, terrorisme en elk soort geweld dat voor lijden zorgt''.

Hij riep op stil te staan bij slachtoffers van etnische, religieuze of politieke spanningen, vooral kinderen, vrouwen en bejaarden.

De gedachten van de 80-jarige paus gingen uit naar gebieden waar wapengekletter te horen is. Hij noemde vooral landen in het oosten van Afrika en het Midden-Oosten en "al die crisisgebieden die helaas vaak vergeten worden''. Hij verwees ook naar het geweld in Sri Lanka, Pakistan en op de Balkan. "Moge het kerstkind Jezus wijsheid en verlichting geven aan politieke leiders om met oplossingen te komen'', aldus de kerkleider.

Daarnaast wees hij op de gevolgen van klimaatproblemen voor de mensheid. "Er komen steeds meer vluchtelingen als gevolg van ontwrichtingen in het milieu.''

De kerkleider sprak zijn traditionele zegen voor stad en land (Urbi et Orbi) uit vanaf het balkon van de St. Pieter in Rome. Duizenden toehoorders ontvingen de zegeningen van Benedictus op een zonovergoten Sint Pietersplein in Rome met gejuich en applaus. "Moge dit kerstfeest voor alle mensen een dag van geluk zijn'', besloot Benedictus zijn preek.

De kerkleider sprak zijn traditionele zegeningen uit in 63 talen, waaronder een debutant: het Guaraní, een inheemse taal uit Zuid-Amerika. Het Nederlands was als zevende aan de beurt: "Zalig en gelukkig kerstmis''.

Het is de derde Kerstmis van de 80-jarige Duitser Joseph Ratzinger als hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk. Hij werd in april 2005 tot paus gekozen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.