Home

Achtergrond 163 x bekeken

Pardonregeling kost tot 50 miljoen euro bijstand

De pardonregeling voor tienduizenden asielzoekers kost in het begin naar schatting 40 tot 50 miljoen euro per jaar.

Na verloop van tijd dalen de kosten naar ongeveer 35 miljoen euro, omdat de mensen werk vinden of door andere bronnen van inkomsten geen recht meer hebben op bijstand. Dat heeft staatssecretaris Ahmed Aboutaleb (Sociale Zaken) gisteren aan de Tweede Kamer geschreven.

Met de verwachte kosten is rekening gehouden in de begroting van Sociale Zaken voor volgend jaar, hoewel het nog afwachten is hoeveel van de ex-asielzoekers daadwerkelijk een beroep gaan doen op de bijstand.

Aboutaleb heeft met collega Nebahat Albayrak (Justitie) maatregelen aangekondigd om de ex-asielzoekers zoveel mogelijk aan de slag te krijgen. Zo gaan het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI), Centraal Orgaan opvang Asielzoekers en VluchtelingenWerk Nederland samen aan de slag om binnen twee jaar drieduizend van de mensen die onder de pardonregeling vallen, naar werk te begeleiden.

Bovendien bemiddelt het CWI bij de waardering van buitenlandse diploma's die de ex-asielzoekers hebben, en bij het erkennen van al opgedane werkervaring. Het ministerie van Sociale Zaken komt met subsidie om hoger opgeleide vluchtelingen sneller aan werk te helpen door korte taal- en opleidingstrajecten. Verder staan meer gemeenten toe dat de hoger opgeleide vluchtelingen een opleiding volgen met behoud van hun bijstandsuitkering.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.