Home

Achtergrond 344 x bekeken

PVE: meld hoge uitval bij pluimvee correct

Pluimveehouders moeten verhoogde uitval onder hun dieren correct melden op het AID-meldnummer.

Verminderde voer en wateropname moet worden gemeld bij de dierenarts. Die oproep doen de Productschappen Vee Vlees en Eieren naar aanleiding van de vogelpestberichten uit Polen.

In Oost-Brabant heerst momenteel de ziekte ILT. Deze heeft vrijwel de zelfde klinische verschijnselen als de vogelpest. Het gevaar bestaat daardoor dat een boer vogelpestbesmetting niet opmerkt.

Veel vleeskuikenhouders laten hun dieren tot nu toe, als de besmetting met ILT onder hun dieren opduikt, de dieren vervroegd slachten. Zij hebben er weinig belang bij om de uitval te melden omdat hun bedrijf dan één of enkele dagen op slot gaat tot dat bekend is wat de ziekteverwekker is. De AID was gisteren niet in staat om aan te geven of er de laatste weken meer meldingen van verhoogde uitval zijn binnen gekomen.

Bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in Deventer waren gisteren 33 meldingen van ILT bekend, waarvan 28 bedrijven definitief bevestigd zijn. Vergeleken met vorige week is het aantal definitief bevestigde bedrijven met één gegroeid. Bij de GD bestaat de indruk dat lang niet alle gevallen van ILT worden gemeld bij de dienst.

Om een eventuele insleep van het vogelpestvirus te voorkomen adviseren de PVE om een strak hygiëneprotocol te handhaven, geen voer voor het pluimvee in de buitenlucht te bewaren en geen personen die in de voorgaande drie dagen in Polen zijn geweest toe te laten op het bedrijf.

Ook de Nederlandse Bond van Hoender- Dwerghoender-, Sier en watervogelhouders (NHDB) roept zijn leden, de hobbypluimveehouders op extra zorgzaam te zijn. De bond vraagt zijn achterban hygiëne en quarantainemaatregelen toe te passen in verband met het gevaar van besmetting.

Of registreer je om te kunnen reageren.