Home

Achtergrond

Oud-Hollandse molens moeten polders droogmalen

Oud-Hollandse molens zijn meestal een toeristische attractie, maar vrijdag en zaterdag komen ze in Friesland weer in actie.

Het Friese waterschap Wetterskip Fryslân gaat 27 molens testen om te onderzoeken of ze nog steeds gebruikt kunnen worden om polders leeg te malen. Het waterschap denkt de molens te kunnen gebruiken als zogenoemde clusterbuien weilanden onder water zetten. Dat meldde het waterschap in Leeuwarden vandaag.

De negentiende-eeuwse molens bereiken met hun schroef het water dat ze omhoog moeten malen niet meer. Het waterpeil is tegenwoordig voor de landbouw veel lager dan vroeger. Bij enorme regenval in korte tijd stijgt het waterpeil echter zo hoog dat de molens wel water weg kunnen malen.

"We gaan testen of het malen zoden aan de dijk zet en of het oproepsysteem voor de molenaars goed werkt'', aldus een waterschapzegsman.

De molens malen water uit polders, meestal weilanden, naar de boezem. Het elektrische gemaal in Stavoren, het stoomgemaal in Lemmer en de spuisluizen in Lauwersoog zorgen dat het water van de boezem op het IJsselmeer en de Waddenzee wordt geloosd. De functie van de oude molens wordt tegenwoordig door elektrische gemalen uitgevoerd.

Het waterschap benadrukt dat het malen door de oude molens op dit moment niet nodig is, omdat de moderne gemalen hun werk goed aankunnen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.