Home

Achtergrond 279 x bekeken

Oproep tot alertheid op extra uitval

Tijdens een bijeenkomst voor legpluimveehouders in Wijchen deed Jan Wijnen, voorzitter van de groep legpluimveehouders van de NOP, de oproep aan legpluimveehouders om alert te zijn en verhoogde uitval altijd te melden aan de dierenarts.

Volgens Wijnen is er tot nu toe vooral verhoogde uitval op bedrijven die toe is te schrijven aan de ziekte ILT. Vooral vleeskuikenbedrijven zijn door deze ziekte getroffen. Ook op een aantal opfok bedrijven en leghennenbedrijven is de ziekte vastgesteld.

Als de dierenarts de diagnose ILT stelt, hoeven de pluimveehouders niet de AID daarvan in kennis te stellen. ILT is geen meldingsplichtige ziekte. In de praktijk gaan koppels vleeskuikens die door ILT zijn getroffen tegen het eind van de mestperiode vervroegd naar de slacht. Wijnen moet beamen dat in de gevallen dat niet voor 100 procent zeker is dat het om ILT gaat, er een zeker risico wordt genomen. De Gezondheidsdienst voor Dieren denkt dat niet alle ILT gevallen bij de dienst worden gemeld.

Pluimveedierenarts Albert Vink van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor de Diergeneeskunde heeft zijn collega’s opgeroepen om bij de bemonstering van pluimvee op ILT ook altijd een extra test te doen op vogelgroep. Vink: "Dat kan via een swab en een PCR-test, het kan ook via een andere test (IFT-test) op de luchtwegen. De PCR-test duurt iets langer, maar sluit wel alle risico uit."

Of registreer je om te kunnen reageren.