Home

Achtergrond 309 x bekeken

Openluchtmuseum brouwt eigen bier

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem gaat eigen bier brouwen. Dat gebeurt door de historische brouwerij De Roskam uit Ulvenhout in Noord-Brabant.

Nederlands kampioen bierbrouwen Rob Meijer is de nieuwe brouwer van De Roskam (uit 1750).

De brouwerij staat al sinds de oorlogsjaren op het terrein van het Openluchtmuseum. De museumdirectie is sinds de jaren negentig bezig om het productieproces weer op gang te krijgen. In het historische gebouw is onder meer te zien hoe het maken van bier een belangrijke sociale rol speelde in het Brabantse leven.

Brouwerijen De Roskam en De Koe waren eigendom van de familie Nooren. Eeuwenlang verdienden zij een goede boterham aan de brouwerij, want vroeger dronk iedereen bier, omdat water vaak niet drinkbaar was. Het historische bier, dat Meijer nu gaat namaken, had een laag alcoholpercentage.

Met name in Brabant en Limburg had vrijwel elk dorp zijn eigen brouwerij. De brouwer was meestal tegelijkertijd herbergier, om zijn eigen bier te kunnen verkopen. Ook in het Openluchtmuseum is café De Viersprong direct tegenover de brouwerij gevestigd. In dit café slaat museumdirecteur Jan Vaessen donderdag het eerste vat aan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.