Home

Achtergrond 346 x bekeken 1 reactie

'Op 100 hectare 2 hectare winst'

Marcel Scholtens is pootgoedteler in Luttelgeest (Fl) en zit in het bestuur van de stichting Future Farming Flevoland. Hij is erg enthousiast over de mogelijkheden van GPS. Scholtens wacht nog op zijn nieuwe trekker, die wordt afgeleverd met stuurautomaat. Bij de loonwerker heeft hij alvast kunnen zien hoe het werkt. "De loonwerker was laatst bij een zeer secure boer aan de gang. Die wist precies hoeveel aardappelruggen er op zijn perceel pasten. Op zijn scherm kon de loonwerker al zien dat het twee ruggen meer moesten zijn. Die boer wilde het niet geloven totdat de loonwerker klaar was."
De precisie van het systeem is een van de redenen waarom Scholtens verwacht dat de (dure) techniek zich terugverdiend. "Een trekkerchauffeur heeft nu eenmaal altijd de neiging om te breed te rijden. Het gaat al gauw om een procent of twee, dat betekent dat je met deze techniek op 100 hectare twee hectare winst boekt. Maar er zijn meer voordelen. We kunnen straks gewoon in het donker verder met aardappelen poten; tijdwinst dus. En als je poot en freest op hetzelfde signaal bereik je dat de poter keurig in het midden van de rug komt te zitten. Dat is kwaliteitswinst." En dan is er nog het gemak. "Als ik wil, kan ik midden in een perceel beginnen met poten. Dat kan handig zijn als ik een bepaalde indeling van rassen of klassen op een perceel wil hebben."
Van de andere technieken vindt hij het moeilijk te zeggen of ze hun geld opbrengen. De meeste ontwikkelingen staan nog in de kinderschoenen. "Het kost tijd, maar dat er iets te halen valt weet ik wel zeker. De variatie in de bodem is groot. In mijn tarwe varieerde de opbrengst pleksgewijs tussen de 7,5 en 13,5 ton per hectare, terwijl ik op het oog nauwelijks verschillen kon zien." Nu is het alleen nog de kunst om met alle informatie de we verzamelen iets te doen, geeft Scholtens aan. "Het is een kwestie van veel proberen en ervaringen uitwisselen. Je leert er altijd van en als je er geen aardigheid in hebt, moet je er niet aan beginnen."

Voordelen:
- maximale precisie;
- besparen op arbeidskosten;
- hogere gewasopbrengst;
- onafhankelijkheid;
- betere ploegkwaliteit

Nadelen:
- hoge investeringskosten;
- vast basisstation moet binnen 8 à 10 kilometer radiobereik blijven;
- mobiel station moet telkens op- en afgebouwd worden;
- kans op storingen;
- het vaststellen van locatie en intensiteit van onkruiden, ziekten en plagen is over het algemeen vrij lastig.

Met dank aan Harry Schreuder voor de snelle reactie en vele informatie en FutureFarming.nl voor het interview en de foto’s.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Rina

    Hoi Hanneke
    Je hebt het goed gedaan,ben benieuwd naar de uitslag.Nu hoef ik niet meer dagelijks naar boerderij. nl. Het zal even wennen zijn. Succes!!!

    Rina

Of registreer je om te kunnen reageren.