Home

Achtergrond 201 x bekeken

Oost-Europa viert einde grenscontroles

Oost-Europa viert het verdwijnen van de grenscontroles met West-Europese landen.

Meerdere landen zetten donderdag al de historische gebeurtenis luister bij, nog voor de officiële toetreding in de nacht van donderdag op vrijdag tot het zogenoemde Schengen-verdrag.

Zonder dat een slagboom of een douanier hem ophield, overschreed de premier van de Duitse deelstaat Brandenburg, Matthias Platzeck, in een autobus feestelijk de grens van het buurland Polen. Hij opende met zijn bustocht over de rivier Oder een grensoverschrijdende buslijn. Een Poolse delegatie reed terug met de premier. Langs de Oder en ook langs de andere grensrivier Neisse was een groots vuurwerk om te vieren dat de grenscontroles tussen Duitsland en Polen verleden tijd zijn.

Ook elders waar ooit strengbewaakte buitengrenzen veranderen in Europese binnengrenzen zonder controles, waren evenementen en officiële plechtigheden met hoogwaardigheidsbekleders en burgers.

Aan de Oostenrijks-Slovaakse grens bij Berg en Petrzalka zaagden de Oostenrijkse premier Alfred Gusenbauer en zijn Slovaakse collega Robert Fico gemeenschappelijk een slagboom door. Een Europees burger kan voortaan van Tallinn in Estland naar het 4000 kilometer verderop gelegen Lissabon in Portugal rijden "zonder gestopt en gecontroleerd'' te worden, benadrukte Fico.

Het wegvallen van de grenzen tussen oude en nieuwe lidstaten van de Europese Unie is van grote symbolische waarde voor miljoenen mensen die achter het IJzeren Gordijn leefden. Na tientallen jaren onder het communistische juk te hebben geleden, voelden velen zich tweederangs burgers in het verenigde Europa.

In Europa heerst echter niet alleen euforie over de opening van de grenzen. West-Europese politici waarschuwden donderdag voor stijgende criminaliteit. Zij riepen op tot grotere inspanningen om te voorkomen dat de nieuwe Oost-Europese buitengrenzen worden misbruikt voor bijvoorbeeld mensenhandel. Volgens Duitse parlementariërs is de samenwerking tussen politie en grensbewakers in de nieuwe Schengen-landen nog onvoldoende.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.