Home

Achtergrond 227 x bekeken 3 reacties

Oormerken mogelijk te duur voor schapenhouders

Het plan om alle Europese schapen te voorzien van elektronische oormerken moet eerst goed worden doorgerekend, vindt het Europees Parlement.

"De kosten mogen niet hoger zijn dan de opbrengst van een schaap'', zei Europarlementslid Esther de Lange (CDA) vandaag. "Eventueel moet de overheid meebetalen aan de kosten voor de boer.''

De Europese Commissie had vorige maand voorgesteld dat schapen en geiten vanaf december 2009 een elektronisch leesbaar oormerk moeten dragen. Met de barcode is snel te zien waar een schaap vandaan komt als een besmettelijke dierziekte zich verspreidt.

De Europese Commissie wil dat boeren de kosten betalen: 1 à 2 euro per dier, plus 200 tot 1000 euro voor een leesapparaat.

Landbouworganisatie LTO Nederland vindt een overheidsbijdrage onontbeerlijk voor het oormerken van de 1,4 miljoen schapen in Nederland. "De benodigde financiën kunnen moeilijk worden opgebracht door de sector'', stelt LTO, die erop wijst dat enkele euro's al het verschil kunnen maken tussen winst of verlies bij verkoop van een schaap.

De landbouworganisatie vindt het prima als de schapenoormerken december 2009 worden ingevoerd, mits ondertussen aan de techniek wordt gewerkt en de plicht voor de hele EU gaat gelden.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Schapenfokker

  Als het alleen om de merken gaat, eenmalig 2.50 per dier, is het al behoorlijk prijzig.
  Maar daar blijft het niet bij, want de basis van dit systeem, een centrale database, is de grootste kostenpost. Naar schatting 4 a 5 euro per dier per jaar, en dus alles opgeteld, ruim 10 euro per aanwezige fokooi per jaar.
  En dat maken de prijzen nooit goed.......

 • no-profile-image

  joop

  zijn ze helemaal gek geworden.. zo blijft er geen schaap meer over in nederland! is dat wat ze willen daar in Brussel.. Ze maken alles kapot! Dit kan toch NOOIT uit.

 • no-profile-image

  gj

  Hoe ziet zo'n electronisch leesbaar oormerk er eigenlijk uit?
  Naast de barcode of chip zal er toch ook wel een analoog nummer op worden geprint? Ik neem aan dat die leesapparaten zijn voor de handelaren + slachterijen en de dierenartsen enz.

Of registreer je om te kunnen reageren.