Home

Achtergrond

Ook Ens biedt tuinders Koekoek geen soulaas

Voor het glastuinbouwgebied de Koekoek bij IJsselmuiden begint het nieuwe jaar met een fikse tegenvaller, zo meldt de Stentor.

Op 8 januari presenteert de provincie Overijssel een rapport over de toekomst van de IJsselmuider tuinbouw. Daarin worden de noodzakelijk geachte uitbreidingskansen richting Mastenbroekerpolder c.q. Hasselt/Zwolle van tafel geveegd.

"Een onheilspellend toekomstbeeld en volstrekt in tegenspraak met de afspraken die begin jaren negentig zijn gemaakt met het Rijk en het bedrijfsleven", zegt oud-tuinder en bestuurder van diverse plaatselijke tuinbouworganisaties Harry Wezenberg in de Stentor.

Het aantal verkochte vierkante meters in de Koekoekspolder is het afgelopen jaar op nul blijven steken. Wezenberg: "Dat heeft te maken met de afwezigheid van nieuwe gasleidingen. Daar is men momenteel wel mee bezig, maar geen tuinder uit het Westland kiest voor IJsselmuiden als hij geen gas kan krijgen."

Er werken momenteel meer dan 1000 mensen in de Koekoekspolder, waar de omzet jaarlijks ligt tussen de 70 en 90 miljoen euro. Uitbreiding van glastuinbouwareaal bij Ens aan gene zijde van het Zwartemeer is als alternatief evenmin aan de orde. Ook daar is geen gasvoorziening voor tuinbouwbedrijven.

Kamper wethouder Markus Markusse spreekt van een evenwichtig rapport. "Maar de politiek moet natuurlijk eerst nog iets met de adviezen gaan doen."

In februari nemen provincie Overijssel, de gemeenten Kampen en Noordoostpolder en landbouworganisatie LTO een definitief besluit over de toekomst van de Koekoek. Markusse: "Daar ben ik erg blij mee, omdat we daarna aan de slag kunnen met de verdere ontwikkeling van de Koekoek."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.