Home

Achtergrond 271 x bekeken 4 reacties

Ontpoldering: armoe troef

Na alle getouwtrek rondom de ontpoldering van landbouwgrond bij de Westerschelde ligt er nu een werkelijk briljant politiek compromis.

Een nieuwe commissie gaat kijken naar alternatieven en krijgt daarvoor een jaar de tijd. Gedwongen ontpoldering is anderhalf jaar uitgesteld.

Dit tekent de politieke machteloosheid om een besluit te nemen over de controversiële ontpoldering van prima landbouwgrond. Niemand durft een knoop door te hakken. De instelling van wéér een commissie is helemaal armoe troef. Deze moet op zoek naar alternatieven, terwijl de commissie-Maljers zich al over liefst 75 andere mogelijkheden heeft gebogen. Inderdaad: zonder resultaat.

Landbouwminister Gerda Verburg voelt zich gemangeld tussen enerzijds een verdrag met België (waarin het herstel van 600 hectare natuur is vastgelegd) en de politieke wens om gedwongen onteigening uit te sluiten anderzijds. Als de kwestie niet zo ernstig zou zijn voor de betrokken boeren, zijn de bijbehorende taferelen bijna als kolderiek te bestempelen.

Anderhalf jaar uitstel betekent in feite alleen dat de boeren al die tijd in onzekerheid verkeren. En de vraag is of alternatieven, zo die er al zijn, wel echt een kans krijgen. Het CDA trekt nu al een motie in die onteigening moest uitsluiten. De druk van de Kamer op Verburg wordt zo allengs minder, gedwongen ontpoldering blijft helaas zeer reëel.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Herman Bus

  ontpolderring in zo wie zo de reinste kapitaal vernietiging, maar als ze dan toch bezig zijn met de polders laten ze dan het markermer maar droog leggen

 • no-profile-image

  aidan

  kan iemand me nou eindelijk eens uitleggen waarom wij moeten ontpolderen opdat Antwerpen grotere schepen kan ontvangen.
  Laat die Belgen maar een zeehaven aan de kust bouwen en zelf milieu compenseren

 • no-profile-image

  Gino

  Ontpoldering bij de Westerschelde??????
  Welke ........ verzint nu zoiets? Enkele ha goede landbouwgrond terug onder water laten lopen en dan aan de andere kant plannen maken om extra land in te polderen. Hoeveel belastinggeld gaat daar weer over de balk worden gesmeten?
  Ondertussen zitten wel een hoop mensen en bedrijven in onzekerheid.
  Dat beetje water wat daar komt te staan (ook alleen nog bij hoog water) is toch zeker geen oplossing. Er zal wel het een en ander zijn besproken i.v.m. het uitdiepen van de westerschelde voor de scheepvaart naar Antwerpen.

 • no-profile-image

  Heyndrickx Renaat

  Nederland geniet wereldwijd naam en faam als natie met bijzonder veel ervaring en know-how in grote waterbouwwerken. Dit hebben ze voor een groot deel te danken aan de vele inpolderingingen de voorbije eeuwen.
  Het is dan erg triest vast te stellen dat uitgerekend Nederland er niet in slaagt om een creatievere oplossing te bedenken en uit te voeren dan het ontpolderen !

Of registreer je om te kunnen reageren.