Home

Achtergrond 5 reacties

Nog vier jaar steun voor biologisch

De biologische landbouw krijgt nog tot en met 2011 financiële ondersteuning van het rijk. Daarna gaat de subsidiekraan dicht.

LNV trekt de komende jaren bijna 50 miljoen euro uit voor de biologische landbouw. Met het geld moet deze tak vooral marktgerichter worden. Verder mikt LNV op samenwerking en kennisuitwisseling met de gangbare landbouw.

Het meeste geld, bijna 30 miljoen euro, is bestemd voor beleidsondersteunend onderzoek. Voorwaarde is dat "actief de relatie wordt gelegd" met de gangbare landbouw. LNV blijft de Skal-certificeringskosten vergoeden.

Dat blijkt uit de Beleidsnota biologische landbouwketen 2008-2011, die minister Gerda Verburg gisteren de Kamer heeft aangeboden. "Het is de bedoeling dat de sector over enkele jaren op eigen benen kan staan", lichtte Verburg toe. "LNV is dan nog wel betrokken, maar niet meer 'in the lead'."

De minister stapt met de nieuwe nota af van het nagestreefde aandeel biologisch in het landbouwareaal van 10 procent in 2010. Dit wordt al jaren als te ambitieus beschouwd. Het huidige areaal biologisch ligt rond 2,5 procent.

In plaats daarvan zet Verburg in op realistischer streefcijfers: jaarlijks 10 procent groei van de consumptie van biologische voedsel en 5 procent groei van het biologische areaal.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Judit

  Gangbaar is echter lang niet zo lekker!!
  Als je eenmaal verwend bent met biologische producten proef je meteen het verschil. Vergelijk maar eens de smaak van gewone rucola en biologische, plus tomaten, wortelen, komkommer, enz. Bovendien is er pas een onderzoek geweest met als uitkomst dat er aardig veel gifstoffen in gangbaar groente en fruit zit, vooral afkomstig uit Spanje. Toevallig ken ik een van de grootste Spaanse tomatentelers en voor eigen gebruik telen ze biologische tomaten!

 • no-profile-image

  Judit

  In de Odin tas van de natuurvoedingswinkel zit zeer smakelijke biologisch geteelde groente en fruit van Nederlandse bodem, vergezeld van heerlijke recepten. Omdat men zich hier op kan abonneren, is de prijs zeer schappelijk. Je proeft duidelijk verschil met het smakeloze uit-de-grond-gestampte supermarktaanbod!

 • no-profile-image

  Bianca

  Als de behoefte naar biologisch voedsel stijgt moet het nog steeds met subsidie worden afgezet,omdat de consument er niet meer voor over heeft natuurlijk.Kan je evenzogoed gangbaar blijven eten is goedkoper en niet minder gezond

 • no-profile-image

  leo

  wat over vier jaar nu dicht met die kraan voor het telaat is . de subsidie gaat alleen maar de parasiten die rondom de boeren zweven

 • no-profile-image

  Bianca

  Koop dan ook van neerlandse bodem,dat weet je toch dat buitenlandse produkten meer residuen bevatten.In nederland mag niks meer wat in spanje nog wel kan

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.