Home

Achtergrond 11 reacties

Nieuw verband tussen melk en ziekte van Crohn

Britse wetenschappers stellen bewijs te hebben gevonden hoe de tuberculosis-bacterie (MAP) in koemelk de ziekte van Crohn bij mensen kan veroorzaken.

De vondst kan grote gevolgen hebben voor de zuivelindustrie, die eerder gelegde relaties tussen para-TBC bij koeien en Crohn bij mensen niet voldoende bewezen achtte om maatregelen te nemen.

MAP veroorzaakt para-TBC bij herkauwers. De stelling is dat MAP in het menselijk lichaam terecht komt door de consumptie van verse melk. De MAP-bacterie zit ook in het weefsel van de ziekte van Crohn, een chronische ontsteking van het darmkanaal. Britse Crohn-deskundigen dringen aan op vaccinatie van de hele rundveestapel tegen para-TBC.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  T.Peeters

  Er staat KAN veroorzaken, zijn dus meer factoren die hier in meespelen. Erfelijkheid heeft hier ook mee te maken zover ik weet, en verder zal het nog wel van enkele factoren afhankelijk zijn. Dus trek maar een conclusie. Het lijkt me ook niet de bedoeling van dit onderzoek om met het beschuldigende vingertje naar de koe te gaan wijzen. Maar een vacccinatie lijkt me dit ook niet op te lossen, want volgens mij wordt melk toch ''ontsmet''?

 • no-profile-image

  Paul

  Melk wordt toch verhit in de fabriek ?
  Melkveehouders drinken vaak rauwe melk, dus de ziekte van crown zou dan meer bij melkveehouders moeten zijn.
  Is dat welleens onderzocht ?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ja, koeieboeren drinken vaak hun lekkere eigen melk, jammer genoeg zou het drinken van rauwe melk best wel nare gevolgen kunnen hebben.
  Hier hebben de (rauwe)verse-melkautomaten een groot succes bij de consument...... verstandig???
  Kwestie van smaak proef je het verschil wel hoor !
  Welk boer is er vies van zijn eigen melk?
  Bak koffie? zwart???

 • no-profile-image

  Margje

  Ik weet niet of het nu nog gebeurd maar ook
  ik heb altijd rauwe koemelk gedronken totdat wij gestopt zijn met melken en toen ik
  in de jaren zestig thuis mee hielp met melken en ik had dorst dan molk ik zo uit de
  koe in mijn mond en ik ben nu in de zestig
  en kerngezond, en mijn vader deed zomers
  na het melken de emmer op het hek en dronk melk in die is 93 jaar geworden.

 • no-profile-image

  chris

  Het is mij altijd verteld dat enten alleen de ziekte verschijnselen onderdrukt. maar het virus niet uitroeid. Hoe zit dat nu eigenlijk

 • no-profile-image

  ton

  Bayer heeft, zoals reeds aangegeven in andere column, lijntjes met de Partij voor de Dieren. Het blijft dus opletten geblazen, anders krijgen we de tweede keer de rekening gepresenteerd.
  Het zou een slechte zaak zijn als Thieme samen met Bayer via een achterdeur gaat bepalen wat goed is voor de veehouderij.

 • no-profile-image

  jolanda

  ik ben 12 jaar bedrijfshulp geweest en in die 12 jaar heb ik honderde bedrijven gezien op al deze bedrijven dronken wij allen "rauwe melk" geen veehouder uitgesloten bij geen enkel bedrijf ken ik iemand met de ziekte van crohn. Kom alstublieft met duidelijke bewijzen zoals "2 op de 10 boeren hebben de ziekte van crohn" en zeg dan dat er iets aan de hand is. Nu denk ik alleen maar dat deze wetenschappers hun tijd weer hebben staan te verdoen op kosten van de samenleving. problemen kun je heel gemakkelijk zoeken

 • no-profile-image

  Oh ja? drinken melkveehouders vaak rauwe melk?
  Welnu, juist die niet, Ik vraag me af wie eigenlijk wel.

 • no-profile-image

  Och ja natuurlijk, sorry ja, de Belgen zullen natuurlijk nog wel rauwe melk drinken. En ja, vanzelfsprekend ook in de koffie. Niet bij stil gestaan, excuus.

 • no-profile-image

  Grensboerke

  Als Nederland in plaats van te gaan enten tegen IBR (Bayer) was gaan werken aan Para TBC dan was Nederland nu zo goed als vrij geweest en was de overhedi incl. gezondheidsdienst nu nog geloofwaardig geweest bij veel agrariers. Maar toen moesten de commerciele belangen zwaarder wegen en daar heeft de veehouderij de rekening van gekregen.

 • no-profile-image

  carolien

  De ziekte van Crohn (niet crown) is een zeer vervelende ziekte! Men moet niet de dingen omdraaien. Als je melk drinkt wil dat niet zeggen dat je deze ziekte meteen krijgt. Men zegt alleen maar dat er een verband is. Iedereen kent ook wel iemand die veel rookt en geen longkanker heeft; dit betekent nog niet dat er geen verband is! Dat is er wel degelijk!

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.